fbpx
ВестиТоп вести

16 Октомври – Светски ден на храната

Секоја година Организацијата за храна и земјоделство на ОН ФАО, 16 Октомври го прославува светскиот ден на храната.

Во ера каде има изобилство на храна секој девети човек на планетата страда од хроничен глад.
До 2030 година со зголемен фокус на борбата против гладот се смета дека нивото на глад ќе достигне до нула.

Што можат земјоделците да направат во однос на гладот?
– рационално искористување на природните ресурси
– користење на сорти кои се отпорни на климатски промени.
– едукација на идните земјоделци
– нека се слушне вашиот глас
– промовирајте еднаквост
– намалување на жетвените загуби

Слични написи

Back to top button
Close