Црниот слез во народната медицина
Постојат многу билки за кои се верува дека имаат лековити својства и активно се користат во народната медицина. Едно такво растение е црниот слез. Оваа билка има различни медицински примени. За самиот вид, за што може да се користи и како се користи, прочитајте подолу.
Што се однесува до самото растение, за лекување се користат лисја, цветот, семето и корените. Лисјата се берат во пролет, цветот кон крајот на пролетта. Семето се собира во почетокот на летото. а корените се доволно големи за вашите потреби.
Црниот слез содржи витамини А, Б, Ц, Е, инулин, влакна, калциум, магнезиум, цинк, селен и калиум. Оваа билка е одлична за лекување на разни видови воспалителни процеси, особено во цревниот и уринарниот тракт и во респираторниот систем.
На бремените жени и доилки им се советува да користат чај од лисја, бидејќи е богата со железо и разни други витамини. Во народната медицина, се користат цветовите и лисјата , обично сушени. Најчесто се користат за подготовка на чај.
Користење во традиционалната медицина
Чајот од црн слез е ефикасен, особено за воспаление на слузницата на разни внатрешни органи во телото. Тој е ефикасен кај гастритис, воспаление на слузницата на мочниот меур, гастроинтестиналниот тракт и усната шуплина, како и за чир на желудник и црево. Во овој случај, се прави чорба од листовите на црниот слез и тоа така што прво се вари јачменот, потоа се лади и се додаваат лисјата на црниот слез.
Многу растенија во семејството на слез се јадат, и се одлични за спречување на иритација или осип предизвикан од лути растенија. Во отсуство на солзна течност, одлично се покажале купките и облогите со млак чај од црн слез.
Креативните готвачи можат да користат лисја од црн слез наместо спанаќ во многу јадења. Одлични се за во супи, салати и њоки. Цветниот цвет е одличен за грицкање кога се става во врело масло за една секунда.
Во Израел, секоја година се практикува заедничката берба на ова растение. Имено, оваа билка помогна да се надмине гладот на опсадата на Ерусалим во 1948 година, а на денот на независноста се подготвува оброк од лисјата од слез.
Корењата често се користат во Кина за правење одлични супи, бујон и чорби.
Чорбата е особено препорачлива за белите дробови полни со слуз, бронхитис и кашлање, како и за засипнатост, но и за воспаление на грлото и крајниците и сува уста. Црниот слез се користи во третманот на екстремно упорен и навидум неизлечив емфизем на белите дробови, кој често предизвикува сериозно задушување. Исто така, се препорачува за облоги, во текот на целата ноќ , над белите дробови и бронхиите од добро загреаните лисја и цветови на ова лековито растение.
Начин на подготовка на црн слез
- Подготовка на чај: Ставете една полна лажичка слез во четврт вода да преноќи. Наутро загрејте ја малку наутро и консумирајте.
- Купка за раце и нозе: Грст црна слез се става во пет литри ладна вода и остава да отстои во текот на ноќта. Следниот ден, загрејте ја купката на температура што рацете и нозете можат да ја издржат и држете ги дваесет минути.
- Облоги: Остатоците (талог) од подготвениот чај се загреваат малку во мала количина вода и се мешаат со брашно од јачмен. Овој мелем се става на памучна крпа и се става додека е уште топло.
Извор: Агромедиа