вести

Анализа на млеко и млечни производи

(Oвој напис е објавен на: октомври 31, 2018)

Во нашата лабораторија за микробиолошка анализа, микробиолошките анализи се изведуваат на сите храни и води. Анализата се изведува во биозаштитни кабини поради потребата за изведување на лабораториските студии во стерилна средина. Анализа е направена во поглед на условите на инфраструктурата на меѓународните стандарди и се одржува од страна на нашите вработени експерти со најнова технологија на уреди.

Нашата лабораторија го усвои принципот на давање точни и навремени резултати од својата работа. Според побарувачката на клиентите, за микробиолошка анализа, примерокот се зема под стерилни услови од страна на тимот за земање примероци и се носи во нашата лабораторијата во ладен синџир.

Нашата микробиолошка лабораторија има договорор со неколку европски лаборатории кои се во сопственост на ланецот на Proanaliz и Oxigen со цел поширока и подобра соработка како и претставување на меѓународните пазари.

Во склоп на нашата сертифицирана лабораторија Проанализ вршиме имплементација и сертифицирање на сите ISO сертификати, HACCP, HALAL, KOSHER,IFS,FSSC, GLOBAL GAP. Нашите дејности се спроведуваат во рамките на UNICERT кое е со седиште во Келн Германија, а сега и со претставништво во Р. Македонија за издавање сертификати со акредитација DAKKS.

Дел од широкиот спектар на работа се анализи на тешки метали, анализа на пестициди,нутритивни вредности, хемиска анализа, микробиолошка анализа.

Нашата микробиолошка лабораторија е акредитирана од страна на Институт за акредитација на Република Македонија, ИАРМ.

Анализа на млеко и млечни производи

Зошто  анализа на млеко и млечни производи?

Квалитетот на суровото млеко што ќе се користи во производството за млеко за пиење и млечни производи е од огромно значење. Како и во повеќето земји, бројот на соматски клетки е меѓу критериуми за квалитет во нашата земја. Истражувањата покажаа дека приносот на млеко се намалува кога бројот на соматски клетки е висок, обработливоста на млекото во производството на производот (сирење, јогурт, ајран и сл.) се намалува, губењето на приносот во производството на сирење поради намалувањето на казеинскиот однос како и сензорни загуби во квалитетот на пастеризираните млекa добиени од таквото млеко со тоа што  неговиот живот е скратен.

Кога  треба да се прави анализа на млеко и млечни производи?

Анализите на млекото и млечните производи треба да се прават при самото преземање на сирово млеко од производителите, односно пред било каква натамошна преработка.Пред се навременото анализирање на млекото и млечните производи е битно за да се одреди вкупниот број на бактерии што ги содржи, кои бактерии ги содржи и во кој процент.

Што опфаќа анализата на суровото млеко?

Анализата на суровото млеко го опфаќа следното:

*Микробиолошка анализа

-Вкупен број на бактерии и соматски клетки

*Хемиска анализа

-Протеини

-Масти

-Сува материја

-Лактоза

-ph

-Додадена вода

-Густина

– Точка на мрзнење

Што опфаќа анализата на млечните производи?

Анализата на млечни производи го опфаќа следното:

* Escherichia coli

* Аеробни колонии на 30C

* Коагулазни позитивни стафилококи

* Sallmonella spp.

* E. coli O157

* l. monocutogenes

* Колиформни бактерии

* Комерцијална контрола на стерилност

 

Колку долго трае самата анализа?

Анализата насуровото млеко трае 1 ден.

Што покажува досегашното искуство, каквисе суровото млеко и млечните производи кои се пласираат на пазарите во Република Македонија?

Од досегашните искуства можиме да заклучиме дека млекото и млечните производи кои се нудат во маркетите се целосно здрави за конзумирање. Наша должност е да ги пофалиме сточарите за нивната грижа кон стоката со цел производство на здраво и квалитетно млеко за понатамошна обработка како и нашите клиенти односно млекарите и млечните индустрии за изборот на млекото како и технологијата и начинотна кој го преработуваат.

Во прилог на оваа статија ви следува талонче од ЗеленаБерза кое ќе ви обезбеди 10% попуст за услугите кои ги врши нашата лабораторија. Каргото за праќање на примерокот почва е на наш трошок.

 

 

Зелена берза

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close