вестиМакедонијаСоветиТоп вести

Турски каранфил- басма

Иако латинското име на каранфилсот потекнува од грчкиот збор што значи „бог“, овој цвет е популарен кај нас како турски каранфил или басма. Ова не значи дека не е предизвик за градинарите – има повеќе од триста сорти, а ви претставуваме неколку од најубавите во галеријата.

Каранфилите ретко се во центарот на вниманието. Во леите, во главно е придружник на цвеќиња со големи цветови. Овој вид цвеќе често има улога да го украси работ на патеката. Сепак, вреди да се погледне одблизу во ливчињата, со бела, розова или кадифен црвена боја. Во исто време, можете да осетите убав мирис типичен за каранфил. Оваа карактеристика го прави идеален за саксии и жардињери.

Разновидноста на турските каранфили е неверојатна дури и за големите познавачи на растенија. Постојат голем број на сорти и сорти, а во зависност од видовите од кои потекнуваат, се делат на едногодишни, двегодишни и повеќегодишни. Класичен жител на градината е двегодишен турски каранфил, кој во најголем дел има полутопчести цветови. Нискиот, едногодишен турски каранфил е идеален за саксии. Турскиот каранфил е повеќегодишно растение, но тешко поднесува ниски температури во зима.

Спротивно на тоа, Dianthus plumarius и Dianthus carthusianorum се украсени со бројни форми на цветови кои траат долго време. Нивната љубов кон сончевите живеалишта значи сува почва, затоа што тие не толерираат висока влажност. Почвата од глина треба да се меша со песок и чакал. За да се прилагодат на сушата и топлината, листовите се тесни и игличести. Како сребрена прекривка, ова растение ја краси градината дури и кога не е во цут.

Совет: Каранфилот во саксија се режи после цветање, за повторно да процвета, а турскиот каранфил се остава во леата за да се создаде семе на стеблата.

 

Валентина Соколовска

Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close