Дали знаете како правилно се подготвува кромидот?
Да почекате 10 минути откако ќе го исецкате кромидот. За тоа време ќе се создаде максимална количина на алицин, кој ќе остане речиси недопрен при пржењето
Овој трик за правилно чување на кромидот ќе ве воодушеви! Ќе ги зачува многуте придобивки од овој зеленчук!
Кромидот е една од најздравите намирници која е богата со состојки кои се одговорни за нормално и добро функционирање на организмот. Има и бројни здравствени придобивки како што се зајакнување на имунитетот, нормална работа на срцето, третман на респираторни инфекции и многу други.
„Ве советувам да почекате 10 минути откако ќе го исецкате кромидот. За тоа време ќе се создаде максимална количина на алицин, кој ќе остане речиси недопрен при пржењето“, објасни овој нутриционист.
А освен алицин, кромидот содржи и бројни витамини и минерали кои му се неопходни на организмот, како што се цинк, фосфор, магнезиум, фолна киселина, тиамин и витамини Ц и К.https://nezavisen.mk/