вестиСовети

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ВО МЕСЕЦ ОКТОМВРИ-Поледелство

Од први октомври започнува сеидбата на пченицата и јачменот. Пред сеидбата се врши
ѓубрење на почвата со комбинирани ѓубрива, зависно од застапеноста на почвата со
хранливи материи, а потоа се врши потребната обработка на почвата. Семето за сеидба
задолжително треба да биде запрашено, односно деконтаминирано против болести.
Во овој месец се врши длабоко орање на почвата и основно наѓубрување, со што се
припрема почвата за пролетните култури.

 


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close