fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Дојде време да молиме за пиперки и за домати – цените скокнаа до плафон

Зголемен увоз на земјоделски производи од соседните земји како Албанија, Грција и од Турција

Во последно време, потрошувачите во Македонија се соочуваат со значително зголемување на цените на основните земјоделски производи како што се доматите и пиперките, кои традиционално се сметаат за основна храна на македонската трпеза, пишува https://denar.mk

Според последните извештаи, цените на овие производи се искачија на над 100 денари за килограм, што ги прави скоро луксуз за просечниот потрошувач.

Оваа промена во динамиката на пазарот се должи на различни фактори, вклучувајќи ги и климатските промени, економските предизвици и политичките одлуки кои влијаеле на локалното производство.

Понатаму, се забележува зголемен увоз на земјоделски производи од соседните земји како Албанија, Грција и од Турција, кои сега ги исполнуваат полиците во продавниците и пазарите низ Македонија.
Ова не само што го намалува просторот за домашните производи, туку и поставува прашања за квалитетот на увезените производи.

Додека владата и земјоделските политики се обидуваат да најдат решенија за овие предизвици, потрошувачите и земјоделците се соочуваат со тешки одлуки.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close