fbpx
Вести

Есенска вакцинација против беснило

Co авионско фрлање вакцинални мамки викендов Агенцијата за храна и ветеринарство почна со спроведување на годинашната есенска кампања за вакцинација на лисиците против беснило. Вакцинацијата е со техничка и финансиска поддршка од Европската Унија во рамките на ИПА 2012 година.

esenska vakcinacija protiv besnilo

 

Co цел да се прекине пренесување на вирусот на беснило од едно на друго животно и негово елиминирање од носителите, односно од таканаречените резервоари, на целата територија на Македонија ќе бидат фрлени 500 илјади вакцинални мамки. Агенцијата за храна и ветеринарство, по завршување на вакцинацијата, која според планираното треба да се реализира во наредните 2 недели, ќе спроведе контрола за процена на успешноста и на оваа вакцинална кампања.

Апелираме до граѓаните во наредниве денови исклучително внимателно да се движат во природа, да внимаваат и никако да не ги допираат со раце вакциналните мамки кои се со кафеава боја и личат на чоколадни коцки. Во нив е сместена пластична капсула во која се наоѓа вакцината во течна состојба. Доколку сепак се случи мамката да се допре со раце, задолжително да се побара лекарска помош велат во Агенцијата.

Оралната вакцинација на лисиците против беснило во земјава почна да се спроведува од 2011 година, со по две вакцинални кампањи, пролетна и есенска.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close