вестиВидео/интервјуаТоп вести

ФАО подготви видео анимација за консолидација на земјоделско земјиште

(Oвој напис е објавен на: април 1, 2019)

 

 

Проектот финансиран од Европската Унија “Воведување на Национална Програма за Консолидација на Земјиште”  – или MAINLAND – кој го спроведува Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации (ФАО) заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, изработи видео анимација за консолидација на земјоделско земјиште.

 

  • Македонскаверзија https://www.youtube.com/watch?v=kONoGoay8xk&feature=youtu.be
  • Албанскаверзија https://www.youtube.com/watch?v=V6zH_i5Cqgc&feature=youtu.be
  • Англискаверзијаhttps://www.youtube.com/watch?v=VUQGdxnRsMA&feature=youtu.be

Видеото има за цел да ги информира земјоделците, сопствениците на земјиште и пошироката јавност за консолидацијата на земјиште, како една од најефикасните инструменти за подобрување на структурата на земјоделското земјиште, односно решавање на прекумерната расцепканост на парцелите, како и за придобивките од консолидацијата на земјиште за земјоделците и руралните заедници.

 

Инаку на 18 октомври 2018 година, проектот ја започна фазата на спроведување на студии за изводливост во пет од избраните области за консолидација на земјиште во земјата – селата Царев Двор, Спанчево, Соколарци, Логоварди и Оптичари, како прва фаза од постапките за консолидација на земјоделско земјиште.

 

Во периодот до март 2019 година, избрани геодетски компании од земјата ќе работат директно со земјоделците и локалните заедници на проценка на моменталната состојба на терен, утврдување на подготвеноста на земјоделците и сопствениците на земјиште да се вклучат во процесот на консолидација, идентификување на индивидуалните потреби, како и проверка дали се задоволени сите предуслови за успешна имплементација на консолидацијата на земјиште, во секоја од избраните области.

 

Зелена берза

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close