fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Фаза кога свињите се спрасни

Од осеменување до 90 дена

 

 

Потребно е да се оптимизира кондицијата на свињата во првите 85 дена на спрасност да се стимулира равзојот на ембрионот и плодот и да се постигни голем број на живородени прасиња по свиња годишно.

 

План на исхрана на спрасни свињи

По осеменувањето, свињите остнуваат на тоа место и добиваат дневно од 2-2,5 килограми смеса за спрасни свињи. Подоцна се преселуваат во објект за спрасни свињи. Свињите кои ја завршуваат фазата на доење во добра кондиција, а изгубиле малку телесна маса, се хранат со 2,5 килограми смеса за спрасни свињи. Додека оние кои се во лоша кондиција, се прихрануваат со зголемена доза од смесата и тоа од 2,6 до 3,3 килограми дневно.

 

Со цел да се постигни 1,5 килограм телесна тежина на новородено прасе, смесата за спрасни свињи треба да исполнува високи барања. Треба да мириса добро и да биди вкусна, да содржи колку е можно помалку протеини, само колку што е неопходно, да содрзи колку е можно помалку калциум, мора да содржи кисели состојки и содржината на влакната мора да изнесува најмалку 6% за да се избегни запек.

Најдобар роизвод кој треба да се користи е Protamino Pregna, кој можите да го најдите во програмите за прихрана на САНО.

Корист од производот

 • производство на здрави, отпорни прасиња
 • живи маторици со одлично живо производство
 • висока плодност и родност
 • силен скелетен систем и копита
 • правилна кондиција на маторици
 • правилен развој на фетусот

Карактеристики на производот

 • комбинација на висока вредност на витамини и супстанции кои ја зголемуваат отпорноста и го поддржуваат метаболичкиот процес
 • биотин, витамин А и витамин Е со цел да се стимулира плодноста
 • високо корисни минерални состојки како што се монокалциум фосфат
 • фитазата го подобрува користењето на фосфор, калциум и микроелементи во храната
 • SanArom ја прави храната повкусна и го стимулира апетитот

Примена

Се дава на маторици  7% од дневниот оброк.

Смесата за спрасни маторици со Sauengold Trag е 2,5 килограми во 100 килограми храна.

Смеса за спрасни маторици со Sauengold Trag

Соина сачма 4 3,5 4,5
Јачмен 50 35 50
Пченица/ тритикале 22 35
Пченка 15
Пченични трици/ зоб 21,5 24 28
Sauengold Trag 2,5 2,5 2,5

+ 5кг Sanocid / на тон смеса

Смеса за спрасни маторици со Protamino Pregna

Јачмен 50 35 50
Пченица/ тритикале 22 35
Пченка 15
Пченични трици/ зоб 21 23 28
Protamino Pregna 7 7 7

+ 5кг Sanocid / на тон смеса

 

 

Дипл. Инж. Агроном,

Александар Христовски

 

 

Слични написи

Back to top button
Close