Вино

Финансиска поддршка за откуп на Вранец

 

finansiska poddrshka za otkup na vranec

Поради незаинтересираноста на винските визби за откуп на грозјето од сортата Вранец воведена е нова финансиска мерка за намалување на залихите на вино и за поддршка на откупот.

Винските визби ќе добијат по 3 денари за килограм откупено винско грозје од сортата Вранец во 2016 година ако превземале повеќе 60 и помалку од 130 проценти од вкупното купено грозје од претходната година. Во овој процент не влегува сопственото производство на визбите туку само на лозарите.

Мерката беше да го зголеми откупот и пласманот на пазарите во Европската Унија, со откуп на поголеми понудени количества од лозарите и без да се намали профитабилноста на винарниците.

Винските визби барањата треба да ги достават до крајот на овој месец.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close