fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Голак – специфична планина со неоткриен потенцијал (репортажа)

Планината Голак иако не е голема на територија изобилува со голем број печурки и растетелен свет.

Планините во Источна Македонија изобилуваат со свои специфики препознтливи за населението. Една од тие планини е и планината Голак над Делчево. Планина која изобилува со голем потенцијал за развој на планинарски спортови, но и место во кое некогаш свратуваа туристи, не само од С Македонија туку и од просторите на поранешна Југославија. За таквите специфики не постои подобар соговорник од самите планинари.

Делчевскиот планинар Љупчо Чучуковски кој е и единствениот лиценциран планинарски водич на крајниот Исток со голема љубов и жар раскажува за богаството со кое располага делчевската планинска убавица.

– Планината Голак на некој начин си има своја специфика, како по флората и фауната, така по географската местоположба и по самиот терен. Значи од животинскиот свет на планината Голак најмногу е застапена дивата свиња, потоа волкот, лисицата, неколку видови глодари, исто така и птици, но морам да кажам дека единствено овде на планината Голак или поточно над браната Лошана, не знам од кои причини, но само таму сум видел орел, вели Чучуковски.

Планината Голак иако не е голема на територија како што додава делчевскиот планинар изобилува  со голем број печурки и растетелен свет.
-Веќе имаме поставено табли за патеката на билките и можам да кажам дека на планината Голак се наоѓаат повеќе лековити билки од кои дел се користат за чаеви, додека еден друг дел се користат за правење лекови. Овде можат да се најдат жолт и црвен кантарион, потоа може да се сретне подабиче, риген, јаглика и други. Планината изобилува и со јадливи печурки како вргањ, срндак, лисичарка, буковката и други, вели Чучуковски.
Самото подножје на планината Голак и повисоките нејзини делови со врвовите според пресметката на Чучуковски изнесува 25 километри во должина и 10 километри во ширина.
-Притоа да напоменам, дека на планината Голак се надоврзува уште една помала планина која што е релативно малку позната, тоа е планината Обозна, така што ако се додаде и тој простор површината би изнсувала најмногу до 40 километри во должина и тоа во правец север-југ, додава Чучуковски.
Планината според делчевскиот планинар има одлични услови за повеќе видови спортови.https://nezavisen.mk/golak-specifichna-planina-so-neotkrien-potencijal-reportazha/
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close