вести

Индекси на цените во земјоделството за септември

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во септември 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8,2 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 2,1 %.

Во септември 2018 година, во споредба со септември 2017 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 108.7, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 101.2.

Во делот аутпут, во септември 2018 година, во споредба со септември 2017 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 101.1, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 104.6.


 

bi.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close