fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Кои грешки ги прават домаќинките кога спремаат свинско месо

Постојат четири трикови за готвење свинско месо кои секој треба да ги знае.

Постојат четири трикови за готвење свинско месо кои секој треба да ги знае.

Без разлика дали штотуку почнувате да готвите, па дури и ако сте искусна домаќинка, треба да знаете некои основи за подготовка на месо. Во Македонија често се јаде свинско месо, но ако немате време правилно да го подготвите, тогаш подобро е да го одложите. Правилната термичка обработка, но и процесот пред него, многу влијае на вкусот, а во продолжение прочитајте на што треба да обрнете посебно внимание.

Немојте да брзате

Темелно одмрзнете го месото пред каква било термичка обработка, доколку е замрзнато. Идеален е кога е на собна температура, бидејќи така ќе биде највкусен, а многу помага и маринадата. Пред да го маринирате месото, задолжително добро да го исушите.

Не користете го чеканот често

Често се случува домаќинките да го удираат месото со чекан пред да го подготват. Но, тоа не е секогаш добро решение, разреденото месо е добро само ако ќе го наполните или пржите, а во сите други случаи термички обработете го, оставете го на парче или исечете подебели шницли.

Изберете ја вистинската техника за готвење

Зависи од видот на месото и како ќе го подготвите. Ако е скара, користиме зеленчук со крстовиден, за супа препорачуваме месо кое бара релативно долго време за готвење, а ако се пржи, тогаш филето е вистинското решение. За печење во рерна се препорачува да се користат цели парчиња месо, како парче пауфлек, свински врат, бут… Она што е важно е дека ако месото е квалитетно, не треба да користите многу зачини, само основните, како што се сол, бибер, рузмарин и лук. Секако, не заборавајте да додадете сол и бибер малку пред да биде готово месото.

Комбинирајте различни видови масти

При термичка обработка на месото, обидете се да користите неколку видови маснотии. На пример, ако го пржите, почнете на масло, па во средината додадете путер. Или измешајте маст со путер…

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close