fbpx
ВестиВкусот на традицијатаТоп вести

Кои се придобивките од хималајската сол

Пред околу 200 милиони години имало кристализирана морска сол, покриена со лава. Оваа сол е заштитена од секаков вид загадување, опкружена со бескрајни снегови и дебели мразови. Многу стручњаци веруваат дека розовата хималајска сол е најчистата сол која постои на Земјата.

Хималајската сол ги содржи истите 84 минерали и елементи кои постојат во човечкото тело – тоа е факт, кој сам по себе е неверојатен. Некој од овие минерали се натриум хлорид, сулфат, калциум, калиум и магнезиум. Потрошувачката на овој вид сол ни го обезбедува неопходното количество натриум, што е многу помалку од она што го добиваме од обичната готварска сол.

Друг исклучително љубопитен факт за Хималајската сол е дека поради клеточната структура содржи вибрации од енергија. Минералите во Хималајската сол се во колоидна форма, што значи дека се доволно мали за да бидат абсорбирани на најдобар можен начин.

Кои се придобивките од Хималајската сол?

 

– Ја подобрува цврстината на крвните садови
– Ги подобрува функциите на белите дробови и дишните функции
– Го поддржува стабилно Ph на организмот
– Го забавува стареењето
– Го подобрува спиењето
– Го зголемува либидото
– Ги спречува мускулните грчеви
– Ја подобрува хидратацијата
– Ги зајакнува коските
– Го намалува крвниот притисок
– Ја подобрува циркулацијата
– Ја подобрува детоксикацијата на телото

 

Која е разликата помеѓу Хималајската сол и другите видови сол?

Иако морската сол е преферирана пред кулинарската, со оглед на фактот дека океаните стануваат загадени, се испоставува дека дури и морската сол не е особено корисна.

Извор: Градина

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close