fbpx
ВестиВиноТоп вести

Ледено вино

Ледното вино е многу специфичен и скап пијалок кој сè уште е исклучително редок, иако луѓето знаат за него уште од римско време.

Технологијата за производство на ледено вино не се промени значително од античкиот Рим. Специфичноста на ова вино лежи во фактот дека се прави од грозје од најкасната берба – декември, односно ноември во поладни региони. Додека  дојде време за оваа берба, грозјето е полно со шеќер, а за производство на ова вино, климатските услови се клучот за квалитетот, а не  асортиманот.

Бербата се прави кога температурите паѓаат под нулата. Производителите од различни делови на Европа (Германија, Австрија), па  и од светот (Канада), имаат различни правила. Едно од овие правила вели дека бербата се прави кога температурата не надминува -7 степени Целзиусови 7 последователни дена. Правилото што производителите го следат насекаде е – колку е пониска температурата, толку е поголема концентрацијата на шеќер. Грозјето се бере исклучиво рачно и во темница. Бербата мора да заврши пред утринското и утринското сонце. Веднаш по бербата на грозјето,  започнува со преработка.

Во такви услови, водата во грозјето, која е замрзната, останува во значителна количина во комината  после цедењето. Од собраната количина грозје, се добиваат само 15% шира во споредба со количината што ќе се добиеше ако грозјето се береше пред мразовите. Леденото вино содржи и помал волумен на алкохол – околу 8%.

Многу е важно во грозјето, покрај голема концентрација на шеќер, да има и висока концентрација на киселини. Во спротивно виното нема да биде квалитетно.

И црвено и бело грозје може да се користат за производство на ледено вино. Од белото грозје, кое почесто се користи за правење ледено вино, се препорачува Ризлинг (италијански, т.е. Грашевина), што е логично ако земеме предвид дека станува збор за сорти со висока содржина на киселина, погодни за одлежување.

Покрај Ризлинг, како бели сорти може да се користат и Траминец, Шардоне и Пино Гриџо. Од црните сорти, најпопуларни се мерлот и пино ноар, но може да се користат и каберне совињон и каберне франк.

Ова Вакво вино може да се прави само за време на исклучителни години, со пауза помеѓу две берби од најмалку 3 години.

Ледените вина се екстремно скапи, невозможно е да се најде ледено вино под 25 евра за шише од 375 милилитри, а со стареењето цената само расте.

Постојат добри причини зошто овие вина имаат висока цена. Со оставање на  грозје на лозите, винарите ризикуваат многу, затоа што е потребно малку за да пропадне целата реколта. Бербата ноќе и во зима и тоа  рачно исто така ја зголемува цената. Исклучително нискиот принос и неможноста да се прави ваков вид вино секоја година само придонесуваат за високата цена.

 

 

Слични написи

Back to top button
Close