fbpx
ВестиТоп вести

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ Лозарство

Задолжителна практика е да се откријат новозасадените облагородени лозички и
да се исчистат од т.н росни корени. Ова е потребно за да се постигне добар развој на
кореновиот систем во длабочина. Во месец август особено е важно да сеотстранат
листовите околу гроздовите, особено кај десертните сорти. Ова ќе им го подобри
зреењето и ќе ја намали опасноста од распаѓањето на гроздовите.
Потребно е да се следи појавата на специфичните болести, како пламеница,
пепелница и сл. И одма по појавата на првите симптоми веднаш да се третира со
соодветни, регистрирани фунгициди.
Август е соодветно место за почеток на припремата на местото кое што е
определено за подигнување на нов лозов насад.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close