fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Македонија е 29 најголем извозник на вино во светот и втора во регионот

Најголем извоз на вино традиционално веќе со години наназад имаме во Србија. Минатата година во Србија биле продадени македонски вина во вредност од 14,8 милиони долари.

Македонија е 29-ти најголем извозник на вина во светот и втор извозник во регионт, со вкупен извоз во вредност од 61,4 милиони долари, покажува минатогодишното рангирање Worldstopexports.

Согласно податоците од Државниот завод за статистика, македонските вина најмногу се извезуваат во земјите од регионот, но има успешни обиди за извоз на вино и во Западна Европа и во Кина. Најголем извоз на вино традиционално веќе со години наназад имаме во Србија. Минатата година во Србија биле продадени македонски вина во вредност од 14,8 милиони долари.

Под покровителство на владите на Србија, Македонија и Албанија, а како дел од иницијативата „Отворен Балкан“, годинава ќе се одржи и Првиот меѓународен саем за вино, храна и туризам „Винска Визија на Отворен Балкан“, во Белград, од 1 до 4 септември 2022 година.

На Саемот за вино, храна и туризам, Македонија ќе се претстави со слоганот „Вкуси го животот” фокусирано на регионална, глобална, но и домашна промоција на туристичките, гастрономски и винските капацитети на државата.

Од  Македонија ќе учествуваат 42 винарии и три дестилерии кои ќе се претстават со повеќе од 300 различни видови македонски вина и ракии и повеќе од десет производители на храна кои ќе ја претстават автентичната македонска кујна.

Ќе биде организирано и меѓународно оценување на виното од 25 меѓународни судии, а пет од нив се носители на најпрестижната титула во светот на виното – master of wine.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close