fbpx
Вести

Малешевскиот компир и кочанскиот ориз останаа во амбарите

Земјоделците се незадоволни од откупната цена која им ја нудат трговците и фабриките за преработка на ориз. Во малешевијата компирот се продава по цена од 8 до 10 денари, а легалните откупни центри и по Нова Година не ги отворија вратите.

maleshevskiot kompir i kochanskiot oriz ostanaa vo ambarite

 

Откупувачите бараат да се стави ред во производството, откупот, но и добивањето на субвенциите за производство на компир.

Иако нема пад на цената на кочанскиот ориз, таа и понатаму се движи од 40 до 45 денари за килограм, оризопроизводителите сметаат дека подобро е во моментов да си го чуваат оризот, отколку да го продадат.

Подобра откупна цена оризопроизводителите очекуваат во март, кога ќе се потрошат залихите од ориз во фабриките за преработка.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close