fbpx
ВестиТоп вести

МЗШВ: Рокот за поднесување барања за субвенции за 2019 година се продолжува до 30 јуни

Рокот за поднесување  барања за субвенции за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година се продолжува до 30 јуни. Ова продолжување на рокот е по барање на земјоделците со цел да можат сите земјоделци да го искористат правото за поднесување  барања за финансиска поддршка за мерките од годинешната Програма за директни плаќања.

До овој рок, земјоделците ќе можат да ги поднесуваат барања по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година, односно за директни плаќања за растително производство и тоа за површини со полјоделски и градинарски култури, лозови и овошни насади, како и за сточарско производство, и тоа за одгледување  говеда, овци, кози, пчели, свињи и за заклани животни во кланица.

Барањата за добивање финансиската поддршка се поднесуваат по електронски пат, самостојно од страна на барателите. Оние баратели кои не знаат сами да поднесат барање или имаат потреба за помош при создавање  електронското барање, може да се обратат во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Барањата за мерките од растителното производство се поднесуваат врз основа на евидентирани податоци за парцели во Единствениот регистар на земјоделски стопанства и Системот за идентификација на земјишни парцели со состојба на 15 март 2019 година. Барањата за мерките од сточарското производство за говеда, овци, кози и пчели се поднесуваат врз основа на евидентирани податоци за животни во Регистарот за идентификација и регистрација на домашни животни со состојба на денот на поднесување на барањето.

Одгледувачите на добиток пред поднесување на барањето задолжително треба да ја проверат и по потреба ажурираат состојбата на животните во ветеринарното друштво со кое имаат склучено договор.

Сите корисници на оваа финансика поддршка по аплицирањето и добивањето на отпечатениот примерок добро да ги проверат податоците и ако има одредени отстапувања, да ги извршат потребните корекции во рок од 30 дена од денот на аплицирањето.


 

makfax.com.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close