fbpx
Вести

Тие се лидери во светот – им цвета извозот на лешници

tie se lideri vo svetot im cveta izvozot na leshnici

Цвета бизнисот со лешници во Турција..

Турција е прва во светот во производство и извоз на лешници

70% од целокупното светско производство на лешници се реализира во Турција.

Турските извозници лани донесоа  1,998 милијарди долари од извоз на 227 556 тони лешници. Нив ги извезуваат најмногу за Италија, Франција и Германија.

Спотед Едип Севинч, претседател на Здружението на извозници на лешници во Црноморскиот регион се работи за одлични бројки кои што ке сакаат да ги повторат и годинава.

52%  или 118 000 тони лешници се произведени и извезени од 4 компании во Трабзон. Така да половината од заработката добиена од извозот на лешниците или 1 милијарда долари останаа во Трабзон.

Турција како најголем светски производител и извозник на лешници планира во 2023 година да оствари 4 милијарди долари од извозот на лешници.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close