fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Николовски потврдува-сите субвенции за тутунот се исплатени

1.3 милијарди денари финансиска поддршка за 17.000 тутунари, МЗШВ целосно ги исплати субвенциите за тутун. Доколку не беше закочен процесот на донесување на законската измена во Собранието повеќе од 6 месеци, овие средства ќе беа исплатени многу порано.

1.3 милијарди денари финансиска поддршка за 17.000 тутунари, МЗШВ целосно ги исплати субвенциите за тутун. Доколку не беше закочен процесот на донесување на законската измена во Собранието повеќе од 6 месеци, овие средства ќе беа исплатени многу порано.
Се надевам, и повикувам на разум и сплотеност и во донесувањето на ребалансот на Буџетот за 2022, каде се предвидени 2,7 милијарди денари дополнителни средства за комплетно исплаќање на сите субвенции кон земјоделците. Земјоделството и земјоделците не смеат да бидат предмет на блокади и политички игри, посебно не во услови на светска криза.
Го вреднуваме и цениме трудот на секој еден земјоделец, грижата и поддршката продолжуваат неприкосновено, објави Николовски.

1.3 милијарди денари финансиска поддршка за 17.000 тутунари – МЗШВ целосно ги исплати субвенциите за тутун

Заврши целосната исплатата на субвенциите за тутунот од реколтата 2021, а исплатени се вкупно 1.3 милијарди денари на сметките на 17 илјади тутунопроизводители.

Процедурата со која тутунарите ја добија оваа финансиската поддршка започна веднаш откако пратениците во Собранието ја одблокираа законската измена во законот за земјоделство и рурален развој, преку одложувањето на обврската кон УЈП.

МЗШВ изразува жалење што овие средства не беа порано исплатени на сметките на тутунарите, бидејќи процесот на донесување на оваа законска измена во Собранието беше закочен речиси 6 месеци, односно од февруари 2022 година.

Со надминување на блокадата и донесувањето на измените во законот за земјоделство и рурален развој овозможивме услови од оваа година да се започне и со авансна исплата на субвенциите, мерка која не се случила во изминатите 16 години. Токму преку оваа измена, земјоделците ќе можат 30% од субвенциите да ги добијат авансно, односно во рок од 90 дена по аплицирањето.

Се надеваме и повикуваме на разум и обединетост и во донесувањето на ребалансот на буџетот за 2022 година каде се предвидени 2,7 милијарди денари, дополнителни средства за комплетно исплаќање на субвенциите кон земјоделците.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство води грижа и дава поддршка за секој земјоделец. Земјоделието не смее да биде предмет на блокади и политички игри, посебно во услови на светска криза.

Дополнително, ги информираме земјоделците и целокупната јавност дека во следниот период започнува реализацијата на исплатата за финансиската поддршка за набавено вештачко ѓубриво и поддршката за продадени или заклани гоеници – мерки со кои ги помагаме земјоделците во услови на криза преку Интервентниот фонд. Во тек е и реализација на поддршката преку програмата за директни плаќања за премијата за произведено и предадено млеко јануари-февруари 2021, како и субвенциите за заклани бројлери и несилки во регистрирани кланични капацитети.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close