fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Дали би јаделе цветови како Новак Ѓоковиќ?

Според медиумите, Новак Ѓоковиќ во своето мени вклучил и цвеќе, што било веднаш прифатено од сите оние кои ги привлекуваат гастрономски експерименти, а во некои продавници се појавиле и свежи цвеќиња за јадење. Сепак, важно е да се знае дека не секој цвет е за јадење.Цветовите во исхраната секако не се новина, но повторно „се враќаат во мода“. Се јадело во антички Рим пред неколку илјади години, а карактеристично е и за културата на Кина, Блискиот исток и Индија. Цветовите како деликатес на трпезата биле особено популарни за време на кралицата Викторија во Европа и Северна Америка.

Цветовите се користат или за украсување или за подобрување на вкусот на храната, но може да биде и храна. Сигурно нема да ставите крин на масата, иако изгледа убаво, бидејќи е отровно растение, како и цвеќиња од нарцис .

Познато е дека олеандер не треба да се консумираат бидејќи е богат со срцеви гликозиди и алкалоиди кои се многу отровни. Исто така, многу е важно да се знае кои делови од цветот се јадат, бидејќи понекогаш можете да јадете цели цветови и цели стебленца, како на пр. брокула, но има растенија во кои се јаде само цветот.

Ако не сте алергични, познато е дека поленот е богат со хранливи материи. Во него можете да најдете некои протеини, аминокиселини и некои други супстанции кои се многу хранливи. Исто така, цветот содржи нектар, кој е многу вкусен и има избалансирани јаглехидрати. И се јадат ливчиња, како што е невен, кој е богат со витамини, како и рози, кои се богати со витамин Ц.

Како што е наведено на етикетите за пакување цвеќе што можат да се најдат во нашите продавници, цветот може да се додаде во разни јадења или да се меша со салати, без разлика дали се свежи, сушени или кандирани, но исто така може да бидат дел од рецептите за колачи, сосови, сирупи, чаеви и пијалоци со вкус. Цветовите може да се јадат свежи, но треба да обрнете внимание на изворот од каде доаѓаат. Не од цвеќарница и не од саксија, освен ако не се одгледува во некои услови што се биолошки прифатливи, односно ако не е третиран со пестициди, инсектициди и слично. Важно е добро да се мијат цветовите, бидејќи некои цветови можат да содржат и салмонела, бактерија што предизвикува сериозни проблеми.

Исто така е важно правилно да се чуваат цветовите. Се препорачува да се чуваат во фрижидер на температура од два до четири Целзиусови степени, но најмногу два до три дена со цел да се зачуваат нивните хранливи материи. Може да се јаде суво, како во чајот, но најдобро е да се јади свежо.

При берење, изберете ги најубавите цветови кои не се оштетени и не содржат инсекти или други живи организми. Цветовите се берат за време на постудените денови затоа што тогаш содржат најдобра комбинација на хранливи материи.Повеќето луѓе веќе користат жалфија, нане, рузмарин, невен …

Во етно-ботаниката има податоци дека глуварчето редовно било присутно во исхраната и во оваа област, а камилицата, со вкус на јаболка, може да се јаде свежа, не само како чај. Бегониите имаат вкус на цитрус.

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Слични написи

Back to top button
Close