вести

Од оваа година субвенции и за свињарски фарми

(Oвој напис е објавен на: март 9, 2018)

svinji

На земјоделците годинава ќе им стојат на располагање нови субвенции. Треба да се воведе поевтина зелена нафта која ќе се распределува со помош на ваучери. Финансиска поддршка ќе се добива и за зголемување на производството.

Поевтината нафта од 50 проценти е една од предвидените нови субвенции за земјоделците. Распределбата ќе биде со помош на платежни картички за набавка на гориво во износ кој е потребен за обработка на површинта во текот на една производствена, година по земјоделски производи или групи на земјоделски производи за кој стопанството се има евидентирано во регистарот.

За оние кои го прошириле производството во однос на претходната година се предвидуваат дополнителни 20 отсто за површина, а во сточарството дополнителни 20 проценти за проширување на стадото.

Поголеми субвенции треба да добијат и професионалните сточари. Дополнителната поддршка изнесува 20 проценти за секое регистрирано ново животно.

Плаќањата за свињарските фарми почнуваат од годинава, додека за говедарските и за овчарските од 2020-та година поради потребата за подобрување на капацитетите и репроцентрите.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close