fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиЕкологијаМакедонијаСоветиТоп вести

Одобрена употребата на првата вакцина во светот за пчели

Вакцината е произведена за да спречи смртни случаи од американска болест на нечистотија, бактериска состојба позната дека ги ослабува колониите со напаѓање на пчелни ларви.

Американското Министерство за земјоделство одобри условна лиценца за вакцината оваа недела, според биотехнолошката фирма која стои зад нејзиниот развој.

Како опрашувачи, пчелите играат клучна улога во многу аспекти на екосистемот.

Вакцината може да послужи како пробив во заштитата на медоносните пчели. Вакцината работи така што воведува на неактивна верзија на бактериите во матичнит млеч со кој се храни матицата, чии ларви потоа добиваат имунитет.

САД бележат годишни намалувања на колониите на пчели од 2006 година.

Многу фактори го загрозуваат здравјето на медоносните пчели, вклучувајќи паразити, штетници и болести, како и феноменот наречен нарушување на редот на колонијата, што се јавува кога пчелите работници ја напуштаат кошница и ја оставаат зад себе матицата.

Опрашувачите како пчелите, птиците и лилјаците се одговорни за околу една третина од светското растително производство, според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close