fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Овие земји во ЕУ бараат сезонски работници

Се нудат сезонски работи во земјоделството, сточарството, рибарството, шумарството, угостителството, индустријата на храна, како и изградбата и превозот.

Познато е дека се потребни работници во многу земји низ Европа, а некои членки на Европската Унија (ЕУ) ги олеснуваат процедурите за примање странци за да привлечат повеќе работници. Во продолжение се некои земји во ЕУ кои нудат сезонски работи, како и основните барања што мора да се задоволат за сезонска работа.

Португалија

Се нудат сезонски работи во земјоделството, сточарството, рибарството, шумарството, угостителството, индустријата на храна, како и изградбата и превозот.

Сезонските работници во Португалија треба да имаат работен договор пред да стигнат, како и да добијат дозвола за краток престој или привремена виза.

Шпанија

Сезонските работници мора да имаат работна виза, како и работна дозвола која се добива од официјалните служби. Работната дозвола најчесто важи колку и работниот договор, а сезонските работници може да ја продолжат работната дозвола до девет месеци.

Секторите каде што се потребни најмногу сезонски работници во Шпанија се туризам и угостителство, земјоделство, учење странски јазици, продажба во туристички дестинации и забавната индустрија.

Франција

Сезонските работници треба да имаат работна дозвола и виза. Во Франција, сезонските работници најчесто работат во туризмот, земјоделството и продажбата.

Германија

Како и другите земји, сезонските работници во Германија треба да добијат работна дозвола и дозвола за престој за да работат во земјата.

Секторите во кои се потребни најмногу работници се земјоделството, хотелите, рестораните, кафулињата, како и фестивалите и другите настани. Се нудат многу сезонски работни места и во зимските одморалишта.

Италија

Сезонските работници треба да добијат работна виза, како и дозвола за престој која се бара веднаш по пристигнувањето. Најбарани се работници во областа на туризмот, земјоделството и забавата.

Извор: Schengen visa info
Насловна фотографија: Pixabay

https://www.fakulteti.mk/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close