Овошје кое жените по педесетата година треба да во воведат во исхраната
Богат е со витамин А и каротеноиди како ликопен, кои се познати по тоа што го стимулираат производството на колаген, но уште поважно, ја штитат кожата од оштетување на УВ зраците додека ја одржуваат добро хидрирана. Поради содржината на полифенол, тој е одличен антиоксиданс и се бори против слободните радикали кои предизвикуваат предвремено стареење, брчки и опуштена кожа.
Ова егзотично овошје со сладок вкус е особено корисно за жените во шестата деценија.
Овошјето за кое станува збор е манго. Пред сè, вреди да се спомене неговата висока содржина на витамин Ц, кој е вистински го зајакнува имунитетот, бидејќи мангото може да содржи до 46 проценти од препорачаната дневна доза на витамин Ц. Исто така е одличен извор на бета-каротен, фотосинтетички агенс, пигмент со антиоксидантни својства кој помага во спречување на стареењето на клетките.
За оние кои сакаат да ослабат, мангото може да помогне и во ова поради нивното заситувачко дејство, ниската калорична содржина и високата содржина на лутеин, соединение кое помага да се елиминираат токсините. Свежото манго содржи и калиум, калциум и магнезиум.
Исто така, познато е дека мангото, благодарение на високата содржина на витамин Б, помага во одржување на меморијата и го подобрува расположението.
Неколку студии покажаа дека мангото исто така може да ви помогне да спиете подобро со зголемување на производството на серотонин, клучен невротрансмитер одговорен за регулирање на циклусот на спиење.
Ако сето ова е доволно добро, мангото може да се смета и како сојузник за убавина. Богат е со витамин А и каротеноиди како ликопен, кои се познати по тоа што го стимулираат производството на колаген, но уште поважно, ја штитат кожата од оштетување на УВ зраците додека ја одржуваат добро хидрирана. Поради содржината на полифенол, тој е одличен антиоксиданс и се бори против слободните радикали кои предизвикуваат предвремено стареење, брчки и опуштена кожа.
Манго нуди многу здравствени придобивки што го прават добар додаток во исхраната. Секако, предност секогаш треба да се даде на локалното и свежото овошје кое расте на нашата почва!