fbpx
Вести

Пчелите се пред изумирање

Голем број на видови на диви пчели, пеперутки и други разнесувачи на полен се пред изумирање, се тврди во најновиот извештај објавен од Организацијата на обединетите нации(ОН).
pchelite se pred izumiranje
Досега се регистрирани повеќе од 20 илјади инсекти, кои што го разнесуваат поленот и на тој начин го овозможуваат размножувањето на најголемиот дел од растенијата на нашата планета. Пчелите се најбитни во овој сегмент и директно се одговорни за размножувањето на најголемиот дел од земјоделските производи, чија што вредност се мери во стотици милијарди долари годишно.
„Во моментов се наоѓаме во период на опаѓање, а тоа може да ни донесе сериозни последици во иднина“, изјави Сајмон Потс, директорот на центарот за земјоделско истражување на универзитетот во Рединг.
Околу 40% од познатите видови на диви пчели и пеперутки се пред исчезнување, а критична е состојбата и со останатите видови на инсекти, кои што заземаат битна улога во поленизацијата.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close