fbpx
ВестиЛов и риболов

Помор на риба во реката Тополка кај Велес

Помор на риба и заматување на реката Тополка кај Велес вчера била забележана од Државен инспектор за животна средина, по пријава на полицијата, при што веднаш излегле на терен и извршиле вонреден надзор.

Како што соопштија од Министерството за животна средина и просторно планирање, во записникот е констатирано дека на вливот на реката забележана е одредена количина на угинати риби, како и заматеност на водата со белузлава боја. Направен бил и надзор на речното корито под правниот субјект Каменолом и Варница Превалец – Технопавер Скопје, при што е констатирано дека над мостот на населбата Превалец е чиста водата, нема заматеност и нема угинати риби. Под испустот на отпадната вода од правниот субјект не е забележана угината риба во должина од 500 метри.

Во присуство на инспекторот, стручно лице – лаборант од Центарот за јавно здравје – Велес земал мостра од водата и е дадена за испитување. Издадена е привремена усна наредба за престанок на работа на сепарацијата до добивањето на резултатите од испитувањето. По добивањето на резултатите инспекторот ќе преземе понатамошни инспекциски мерки.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close