Дневен прираст |
>800 |
Губитоци |
< 1 % |
Траење на товот |
< 100 dana |
Удел на месото |
>57 % |
Опис за производство на товни свињи
Почетен производ |
Прасе 28 кг |
Завршен производ |
Товеник 110 кг |
Пред тов |
ца 28 – 70 кг |
Завршен тов |
70 – ца 110 кг |
Вкупен прираст (кг) |
ца 82 кг |
Потрошок на храна во пред товот (кг) |
ца 110 |
Потрошок на храна во завршниот тов (кг) |
ца 125 |
САНО производи за тов на свињи – концепт со премикси
Примери на рецептури за тов на свињи I
Компонента (удел во %) |
Пред тов |
Завршен тов |
Пченка |
50,0 |
30,0 |
Јачмен |
26,5 |
50,0 |
Сојино ќоспе 44 % |
20,0 |
17,5 |
Aminogold/Spezialmast |
3 |
2,5 |
SanoCid |
0,5 |
– |
МЕ-свињи (MJ/кг) |
12,98 |
13,03 |
Суров протеин (%) |
16,62 |
15,49 |
Лизин (%) |
1,08 |
0,96 |
Метионин + цистин (%) |
0,64 |
0,60 |
Калциум (%) |
0,75 |
0,63 |
Фосфор (%) |
0,46 |
0,43 |
Витамин A (ИЕ/кг) |
12.000 |
10.000 |
Витамин Д3 (ИЕ/кг) |
1.980 |
1.650 |
Витамин E (мг/кг) |
180 |
150 |
Фитаза (У/кг) |
600 |
500 |
САНО производи за тов на свињи – концепт со Протамино
Примери на рецептури за тов на свињи II
Компонента (удел во %) |
Пред тов |
Завршен тов |
Пченка |
55,0 |
35,0 |
Јачмен |
24,5 |
50,0 |
Protamino Premium |
20,0 |
15,0 |
SanoCid |
0,5 |
– |
ME-свињи (MJ/кг) |
13,02 |
13,03 |
Суров протеин (%) |
14,50 |
13,27 |
Лизин (%) |
1,02 |
0,85 |
Метионин + цистин (%) |
0,59 |
0,54 |
Калциум (%) |
0,87 |
0,67 |
Фосфор (%) |
0,54 |
0,49 |
Витамин A (ИЕ/кг) |
12.000 |
9.000 |
Витамин Д3 (ИЕ/кг) |
3.000 |
2.250 |
Витамин E (мг/кг) |
100 |
75 |
Фитаза (У/кг) |
600 |
500 |
Структура на трошоци во товот на свињи (%)
Потрошок на храна за тов на 100 свињи од 28 до 110 кг I
Компонента |
Пред тов
(кг) |
Завршен тов
(кг) |
Вкупно |
Смеска Aminogold/Spezialmast |
11.000 |
12.500 |
23.500 |
Потрошок на храна за тов на 100 свињи од 28 до 110 кг II
Компонента |
Пред тов (кг) |
Завршен тов (кг) |
Вкупно |
Смеска Protamino Premium |
10.300 |
11.700 |
22.000 |
Сигурно до успех во товот на свињи! |
|
|
|
|
Дипл. Инж. Агроном, Александар Христовски