fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Совети за почетници: Правете го ова редовно и цвеќињата ќе цветаат подолго

Зошто треба да се отстрануваат исушените цветови од растението?

  Повеќето  едногодишни, како и некои повеќегодишни растенија, го продолжуваат цветањето во текот на целиот период на вегетација  доколку редовно се отстрануваат со исушените  цветови. Оваа мерка е често заборавена, и важно е да се примени со цел да се задржи изгледот на самото растение од една страна и да се подобри нејзината кондиција  од друга страна.

Зошто треба да се отстрануваат исушените цветови од растението?

Оваа постапка е важна со цел да се задржи изгледот на градината на посакуваното ниво во текот на целата сезона. Растението ја губи својата атрактивност бидејќи цвеќињата почнуваат да се сушат, што го нарушува изгледот на самото растение, но и целата градина како целина.

Кога  почнуваат да паѓаат ливчињата на цветот, во исто време започнува процесот на формирање на семе, а целата енергија на растението е насочена кон развој на семето наместо растот на цвеќето. Честото отстранување на сувите цветови може да ги врати овие природни процеси во растението и ќе биде принудено да продолжи да канализира дел од енергијата кон развој на цветови, што ќе резултира со поздрав изглед на растението и континуирано цветање.

За многу повеќегодишни, оваа мерка ја подобрува можноста за цветање.

 

Иако за голем број градинари, оваа постапка може да изгледа како мачна задача без крај на повидок, ефектот што се  постигнува,  е повеќекратно цветање во градината, што може да го направи овој обид вреден  да се потруди.

Некои од растенијата што го наградуваат овој труд  со повтроно цветање, кои обично трае подолго од првото, се: невен, петунија, убава ката, момино срце, знаменце, волчица, мудрец, жалфија, вероника, ајдучјка трева, ехинацеа.

Како да се отстранат овенатите цветови од растението

Оваа постапка е многу едноставна, бидејќи е потребно само да се пресече или да се исече дршката на сувиот цвет, која се наоѓа над здравиот слој на лисја.

Постапката треба да се повтори со сите исушени цветови  на растението.

Понекогаш е полесно да се примени постапката за отстранување на неколку сантиметри од врвот на растението што е доволно за да се отстранат сите исушени цветови.. Во таа пригода, треба да проверите дали меѓу сувите цветови се крие некоја нова пупка. Во тој случај, пупката треба да се заобиколи со сечење на дршката над неа.

Ако започнете да ја практикувате оваа мерка често и што е можно порано во текот на сезоната, задачата ќе стане полесна.

Почнувањето на оваа практика во пролет ќе ве соочи со само неколку растенија. Повторувањето на процесот на секои неколку дена ќе ја претвори оваа задача за градинарство во еден вид рутина. Од друга страна, ако одлучите да ја започнете оваа практика во раната есен, работата за отстранување на исушени цветови лесно може да ве победи и да стане премногу захтевна.

 

Како и да е, за секој градинар нема ништо поубаво од гледање на градината  напредува и цвета, а со практиката на отстранување на сувите цветови во текот на целата сезона, природата ќе ве награди со уште еден бран на цутење, со што можете да уживате во убавината на боите, формите и мирисите на цвеќињата, дури и повеќе.

 

Извор: Агромедиа

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close