fbpx
Вести

Србија извезува јагоди во Русија

Србија лани произвела 12.000 тони јагоди, а 80% од нив се извезени во Русија.

srbija izvezuva jagodi vo rusija

 

Се смета дека оваа година шансите за извоз се уште подобри, со оглед на фактот дека Турција ја снабдуваше Русија со свежи и смрзнати јагоди, но поради нарушените политички односи, Србите имаат шанса за пласман. Производителите велат дека во однос на вложувањата, заработувачката е два до три пати поголема. Производството во пластеници бара поголеми инвестиции, но и профитот е поголем.

Стручњаците велат дека јагодите брзо се продаваат, а повеќе луѓе би се занимавале со оваа дејност кога би имале систем за наводнување и домашен саден материјал.

Лани во првата берба цената на јагодите беше од 200 до 220 динари.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close