вестиТоп вести

СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА

Проект ,,Заштита на водните ресурси со намалување на човековото влијание врз животната средина (”wa-mbrella),

Во рамките на проектот „Заштита на водните ресурси со намалување на човековото влијание врз животната средина“ (”wa-mbrella), кој е финансиран во рамките на ЕУ (ИПА) Програмата за прекугранична соработка со Грција, ЈП Комуналец Неготино во соработка со Општина Неготино и организаторот на настанот О3 Инвест, годинава го одбележуваат Светскиот ден на Водата и во Неготино.

Настанот предвидува организација на музички хепенинг и други уметнички креативни активности кои ќе се одржат на 22 мартод 18:00 до 21:00 часот на Градскиот Плоштад во Општина Неготино.

Светскиот ден на водата, кој се одржува на 22 март секоја година, се фокусира на огромната важност на водата. Овогодинешната тема, „Не оставаме никој зад себе“, го адаптира централното ветување од Агендата за одржлив развој од 2030 година, која вели дека како што напредува одржливио тразвој, сите треба да имаме бенефит.

Ово јсветскиденнавода, 22 март, сеоднесуванасправувањенакризатасоводатасоадресирањенапричинитезоштотолкумногулуѓесезанемарени. дека не оставаме никој зад себе. Но денес, милијарда луѓе сеуште живеат без вода – нивните домаќинства, училишта, работни места, фарми, и фабрики се борат да преживеат и да успеат. Маргинилизираните групи – жени, деца, бегалци, лицата со посебни потреби и многу други – се често занемарени и понекогаш дискриминирани во нивните обиди да дојдат до пристап до чиста вода која им е потребна.

Овoj светски ден на вода, 22 март, се однесува на справување на кризата со водата со адресирање на причините зошто толку многу луѓе се занемарени.

На настанот ќе настапуваат следнитегрупи:

1. Бонгасендгитарс
2. Смиле
3. Бадасал
4. Епидемија
5. ДЈ Алекс

На овој ден ќе бидат промовирани трите графити кои се изработени од страна на познатиот артист МладенТрендевски, кои го симболизираат Светскиот ден на водата, како и моменталната состојба со недостиг на вода на светско ниво.

Ве покануваме да бидете дел од овој настан и заедно да го одбележиме овој ден.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close