Извозот кон Русија се одвива без пречки

Извозот кон Русија се одвива без пречки

Македонските камиони непречено носат производи во Русија откако таа држава го призна новото уставно име на земјава, тврди министерот Николовски. Вели дека во последниот период забележан е раст на извозот кон Русија, особено на земјоделските производи и цигарите. Од Македонската руска комора, која слави 14 години постоење, велат дека во иднина максимално мора се работи на намалување на големиот дефицит во трговската размена меѓу двете земји. И тоа во услови на сложена економска состојба во…

Повеќе...

Бимилк ја задржува лидерската позиција на пазарот и во 2018 година благодарејќи на позитивниот раст на продажбата и на извозот

Бимилк ја задржува лидерската позиција на пазарот и во 2018 година благодарејќи на позитивниот раст на продажбата и на извозот

Битолска млекара 2018 година ја завршува со позитивен раст на вкупната продажба и задржување на лидерската позиција во млечната индустрија.   Како лидер на пазарот, компанијата бележи рекордни резултати во продажбата на чоколадно млеко и павлака, како и пораст во волумени од 3,8% во категоријата функционални јогурти и 2,4% во категоријата кисело млеко во однос на 2017 година.   Дополнително, Бимилк забележа значителен пораст и во однос на извозните количини во регионот, а во 2018…

Повеќе...

Косовските царини кон Србија можност за поголем извоз на македонските земјоделски производи

Косовските царини кон Србија можност за поголем извоз на македонските земјоделски производи

Косовското воведување царински давачки од 100 отсто кон Србија и БиХ не се очекува да предизвика позначајни негативни ефекти и нарушување на македонската економија. Дури, како што оценува Стопанската комора на Македонија, можно е нашите земјоделски производи кои веќе ги има на пазарот во Косово да бидат позастапени. Според Комората, македонското стопанство ќе биде погодено сако доколку стоката што била под влијание на донесената мерка се увезува во Македонија за репродуктивни потреби, како последица на што…

Повеќе...

Австралија ја промени дефиницијата за јагниња за да го поттикне извозот

Австралија ја промени дефиницијата за јагниња за да го поттикне извозот

Австралиската влада ја смени дефиницијата за јагниња со цел да го стимулира извозот. Министерот за земјоделство, Дејвид Литлпрауд, денеска објави дека во иднина како јагниња ќе се сметаат и животните на кои им излегле трајни заби, но на истите нема видливи траги од употреба и абење. Претходно, дефиницијата за јагниња, вклучувала месо од овци или говеда, штом животните ги загубат млечните заби и добијат трајни секачи. Менувањето на кавалификацијата ќе овозможи и нешто постарите овци,…

Повеќе...

График на денот: Најголемите светски извозници на кафе

График на денот: Најголемите светски извозници на кафе

Според некои истражувања, пиењето кафе го продолжува животот. Дури и ако тоа не е главната причина за неговата употреба, кафето е едно од најпопуларните пијалаци во светот. Пазарот за кафе е огромен и токму затоа од „HowMuch.net“ решија да разгледаат кои земји го испорачуваат најскапоцениот, особено рано наутро, пијалок. Податоците се земени од „CIA World Factbook“. „HowMuch.net“ состави круг на секоја држава со големина која одговара на нејзиниот извоз во 2017-та година – последната година…

Повеќе...

Преполовен извозот на македонски зеленчук во Русија

Преполовен извозот на македонски зеленчук во Русија

Поради нереализираниот пласман на свежата зелка, преполовен е извозот на македонски зеленчук во Русија, а за четвртина е намален пласманот на македонското овошје во првото полугодие од годинава во споредба со истиот период лани. Според Македонско-руската стопанска комора, за ваквата истоштеност на македонскиот извоз на овошје и зеленчук нема никакви политички причини, туку се работи за одредено неснаоѓање на домашните компании со силната конкуренција на која се изложени на овој пазар. – Добра вест е што…

Повеќе...

Рекорден извоз на брашно од Украина

Рекорден извоз на брашно од Украина

Во сезоната 2017/18, Украина оствари рекорден извоз на брашно. На ова треба да се додаде и дека таа земја оствари најмал извоз на семе од маслодајна репка во последните три години. Жетвата на житарици во Белорусија добро напредува, а Романија наоѓа нови пазари за извоз на пченка. Украинскиот извоз на брашно, во јуни 2018 изнесуваше 21.4 илјади метрички тони, што е за 23% помалку во однос на мај и за 48% помалку во однос на…

Повеќе...

Денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски

Денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски

Од денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски. Причината за ваквата одлука  на Русија е поради наводно постоење на габи во пратките. Станува збор за времена забрана што ја објави Руската федерална служба за ветеринарна и фитосанитарна контрола на својата интернет страница, но македонските власти за нејзиното воведување не добија официјално известување. Причина за тоа, според министерот за земјоделство Љупчо Николовски, е отежнатата комуникација меѓу двете земји поради новата владина структура во Русија. Тој вели дека не…

Повеќе...

Извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија порасна во последните месеци

Извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија порасна во последните месеци

Помеѓу мај 2017-та и април 2018-та година, извозот на земјоделски производи од ЕУ во Русија се зголеми за 10% и покрај ембаргото на Москва. Ова се најновите податоци од Европската комисија. Во извештајот се гледа дека во монетарна смисла ова претставува зголемување од 601 милиони евра на годишна основа, што е и едно од најважните зголемувања објавени од статистиката. Зголемувањето од 750 милиони евра (4%) е поврзано со извозот на земјоделски производи од ЕУ во…

Повеќе...

Извозот на руската пченица за 45% повисок во споредба со минатата сезона

Извозот на руската пченица за 45% повисок во споредба со минатата сезона

Додека извозот на руската пченица одлично напредува и се заканува со соборување на сите количински рекорди, цената на пченицата во таа земја бележи пад. На ова треба да се додаде фактот дека Украина го удвои извозот на пченични трици во ЕУ, а извозот на романскиот јачмен е за една петтина поголем од минатата година. Извозот на руската пченица во периодот од јули 2017 до мај 2018 година, е за 44,6% поголем во споредба со истиот…

Повеќе...

Винариите бараат поддршка од државата за успешен извоз

Винариите бараат поддршка од државата за успешен извоз

  Македонските винарници бараат државна поддршка за успешен пласман. Посочуваат дека се соочуваат со голема конкуренција на странските пазари, а од навремениот извоз зависи и откупот на грозјето. Министерот Николовски вели- сакаме да ги слушнеме и винарите и лозарите, за цените да бидат прифатливи и за двете страни… Доколку сакаме да се зголеми извозот на флаширано вино, потребна е поголема поддршка на државата, со што би се олесниле пласманот и освојувањето нови пазари, велат домашните…

Повеќе...

Подготовки за извоз на јагнешко месо

Подготовки за извоз на јагнешко месо

На две недели до извозниот шпиц на јагнешкото, овчарите се надеваат на повисоки цени од ланските. Во моментов се нудат од 140 до 145 денари за килограм жива мера, а според сточарите производствената цена за прва класа ги чини до 180 денари за килограм. Последните денови пред извозниот шпиц на јагнешкото за Велигден ги разочараа овчарите. Во моментов трговците нудат од 140 до 145 денари за килограм жива мера, иако нивните пресметки покажуваат дека производствената…

Повеќе...

Македонски производи од риба на грчкиот пазар

Македонски производи од риба на грчкиот пазар

Реализиран е првиот извоз на производи од риба на пазарот на соседна Грција, откако во септември годинава Република Македонија беше ставена на листата земји чии објекти се одобрени за извоз на ваков тип производи на пазарот во Европската унија.

Повеќе...

Извозот на јагнешко во тек, досега извезени над 14 илјади јагниња

Извозот на јагнешко во тек, досега извезени над 14 илјади јагниња

Од почетокот на годинава досега, на традиционалните пазари италијанскиот, грчкиот, хрватскиот, како и на пазарите во Црна Гора, Хрватска, соседна Србија и Бугарија извезени се вкупно 14.224 јагниња, односно 152.334 килограми јагнешко месо. Во претстојниот период се очекува интензивирање на извозот, а сточарите и годинава се справуваат со ниската откупна цена Извозот на јагнешко месо на странските пазари е во тек и се одвива без никакви проблеми. Од почетокот на годинава досега, на традиционалните пазари…

Повеќе...

Хрватска лани извезла 93 тони вино во Србија

Хрватска лани извезла 93 тони вино во Србија

Во истиот период увозот од Србија бил количински дупло поголем и изнесувал дури 189 тони. Хрватска во текот на првите девет месеци во 2016 година во Србија извезе 93 тони вино во вредност од околу половина милион евра. Во истиот период увозот од Србија бил количински дупло поголем и изнесувал дури 189 тони, но вредноста на увозот била за половина помала и изнесувала 252.771 евра.   инфо.мк

Повеќе...

Најголем увозник на цвеќе е Германија, а најголем извозник Холандија

Најголем увозник на цвеќе е Германија, а најголем извозник Холандија

Најголем увозник на цвеќе во ЕУ е Германија, која презема четвртина од вкупниот увоз, додека најголем извозник е Холандија со учество во извозот од 87 отсто. Од јануари до октомври 2016 година, 84 отсто од извозот на цвеќе во ЕУ е реализиран со меѓусебна трговија на членките на Унијата.   вечер

Повеќе...

Расте извозот на македонски производи во Русија

Расте извозот на македонски производи во Русија

Русите со огромен интерес за македонските производи. Извозот лани зголемен за речиси 40 отсто споредено со 2015. Најмногу се извезувале овошје и зеленчук, вино, како и производи од машинската и фармацевтската индустрија. Бројките како што потенцираат надлежните, го потврдуваат квалитетот на домашното производство. Годинава се очекуваат уште подобри резултати. Од Комората велат дека учеството на саемите во Русија има голем придонес за промоција на компаниите. Директните контакти донеле нови склучени договори. Кон крајот на минатата …

Повеќе...

Холандија е најголем извозник на цвеќиња во ЕУ

Холандија е најголем извозник на цвеќиња во ЕУ

Доколку сте се запрашале од каде доаѓаат букетите за големите празници, „Евростат“ го има одговор – најверојатно од држава во ЕУ. Според податоците на европската статистичка служба во првите десет месеци од 2016-та година за извозниците на цвеќиња во заедницата всушност се тргува главно со друга земја членка. Четири петтини од извозот паѓа на земјите од ЕУ. Најголем извозник на цвеќиња во ЕУ е Холандија, на која отпаѓаат 87% од целиот извоз. Истовремено најголемиот увозник…

Повеќе...

Од извоз на лековити билки Албанија годишно заработува 28 милиони долари

Од извоз на лековити билки Албанија годишно заработува 28 милиони долари

Ароматичните и лековитите растенија заземаат многу значајно место во албанскиот извоз, бидејќи годишниот приход од нивната продажба во странство се проценува на околу 28 милиони долари, јави дописникот на МИА. Овие билки се извезуваат во многу држави, како Германија, Франција, Италија, па се до САД, при што само жалфијата опфаќа 65 отсто од американскиот пазар. – Според оценката на американската агенција за развој УСАИД, овој пазар има можност да се зголемува. Поради тоа албанската Влада…

Повеќе...
1 2 3