Преку ИПАРД исплатени 3,9 милиони евра за земјоделците

Преку ИПАРД исплатени 3,9 милиони евра за земјоделците

Гани Корчаревски, земјоделец од битолското село Граешница е еден од корисниците на мерките од ИПАРД програмата кои му помогнаат да набави современа механизација. Во неговата фарма денес го посети министерот за земјоделство Трајан Димковски и директорот на Платежната агенција, Никола Бабовски.   „Гани има аплицирано за Мерка 1 – инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства за набавка на трактори и механизација за ѓубриво. Преку ИПАРД Програмата се одобрени за враќање 22.225 евра. Ова се успешни…

Повеќе...

Средства од ИПАРД програмата чекаат на охридските земјоделци

Средства од ИПАРД програмата чекаат на охридските земјоделци

Во тек е програмата наменета за рурален развој односно Јавен повик за доставување на барања за користење на средства од ИПАРД програма 2014-2020 со која програма се обезбедува финансиска помош за одржливо земјоделство и рурален развој. Голем е интересот на земјоделците од Охридскиот регион за аплицирање по најновиот ИПАРД повик, велат од  Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството Р.Е Охрид. Најголем е интересот за набавка на приклучна механизација(мулчери, атомизери, набавка на заштитни мрежи и покривки…

Повеќе...

Работилница за користење средства од ИПАРД 2014 – 2020 програмата

Работилница за користење средства од ИПАРД 2014 – 2020 програмата

Работилница на тема „Користење на средства од Инструментот за претпристапна помош на Европската унија за рурален развој – ИПАРД 2014 – 2020“ денеска ќе се одржи во Тетово. На работилницата ќе бидат претставени можностите што се нудат преку ИПАРД 2 Програмата како и деталите за Јавниот повик за аплицирање за Мерка 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ како и за Мерката 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи“. На…

Повеќе...

Бабовски: Очекувам ИПАРД да стане успешна приказна со голема искористеност на европските пари

Бабовски: Очекувам ИПАРД да стане успешна приказна со голема искористеност на европските пари

Изминатава 2018 година беше исклучително продуктивна во однос на финансиската поддршка за земјоделството. Исплатата на субвенциите е 99,9 отсто реализирана, а од првиот повик на ИПАРД 2 се префрлени 1,4 милиони евра што е одличен стимул за домашниот агро сектор, вели во интервју за МИА директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски. Нашата цел, потенцира Бабовски, е да ги искористиме сите фондови што ни се на располагање, сите 80 милиони евра од кои 60 милиони европски…

Повеќе...

Николовски: Во еден повик за ИПАРД во 2018 склучени се 937 договори

Николовски: Во еден повик за ИПАРД во 2018 склучени се 937 договори

Во 2018 во еден повик за ИПАРД програмата имаме склучено 937 договори со вредност од 18 милиони евра . Тоа е повеќе од вкупно објавените 12 огласи во претходните девет години, чија вредност е 16 милиони евра, изјави министерот стот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Тој одговарајќи на прашање од пратеничката Павлинче Честојнова од ВМРО-ДПМНЕ, посочи дека ова е значаен успех на телото во самото Министерство одговорно за менаџирање на ИПАРД структурата и…

Повеќе...

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Сите правни и физички лица кои по 25- ти декември 2016 година, користеле средства од Повикот за ИПАРД програмата, а за реализација на инвестицијата подигнале кредит, ќе може да добијат финансиска помош во висина од 50 до 75 отсто од каматната стапка на годишно ниво за период од 10 години. Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, истакна дека помошта е наменета за кредити кои имаат годишна каматна стапка…

Повеќе...

За една година од ИПАРД македонските земјоделци добиле поддршка од 17,6 милиони евра

За една година од ИПАРД македонските земјоделци добиле поддршка од 17,6 милиони евра

Вкупно 940 договори во рамки на ИПАРД програмата и пласирани 17,6 милиони евра дадени по основ на договори со земјоделците минатата година регистрирала Агенцијата за финансиска поддршка и равој на земјоделието (АФПЗРМ), информираше денеска директорот на АФПЗРМ Никола Бабовски. Тој потенцираше дека ИПАРД програмата е една од поуспешните која се имплементира во македонското земјоделие. – Со потпишани 940 договори во рамки на ИПАРД програмата и пласирани 17,6 милиони евра дадени по тие договори на нашите…

Повеќе...

Информативен настан  – Европски пари за агробизнисите

Информативен настан  – Европски пари за агробизнисите

  Зелена берза продолжува да ги следи и да учествува  на информативните настани поврзани со престојниот повик на ИПАРД 2 програмата. Овој пат заедно со Регионалната комора со седиште во Штип, во соработка со Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделието и Општина Чешиново-Облешево, организира заеднички информативен настан на тема: „ИПАРД 2 – Европски пари за агробизнисите“ за земјоделци од овој регион. Целта беше   да се информираат потенцијалните апликанти за можностите кои ги нуди новата…

Повеќе...

Земјоделците бараат полесни процедури за аплицирање за парите од ИПАРД

Земјоделците бараат полесни процедури за аплицирање за парите од ИПАРД

Земјоделците бараат олеснувања при аплицирањето за ЕУ фонфовите и помош од страна на надлежните органи при доставувањето на документите. Велат дека голем број земјоделци ги немаат искористенио овие фондови од причина што не знаат како се аплицира или пак е потребно собирање на огромна документација, за кое што тие немаат време. „Да нема многу трчање во однос на документите бидејќи голем дел на земјоделци не поддаваат апликации бидејќи имаат траума од тоа дали документите ќе…

Повеќе...

Во живинарските фарми се воведуваат нови стандарди и има можност за користење на средства од ИПАРД

Во живинарските фарми се воведуваат нови стандарди и има можност за користење на средства од ИПАРД

На први октомври идната година, производителите на јајца, несилките треба да ги  одгледуваат според европските правила за благосостојба на живината. Фармите ќе треба да направат адаптација на постоечките или да набават нови кафези за несилки, зошто оние кои сега се употребуваат, не ги задоволуваат новите критериуми, кои бараат помала населеност на живината. На барање на производителите на јајца, воведувањето на оваа мерка еднаш веќе беше одложено, но, заклучно до септември 2019-та година ќе се реализира….

Повеќе...

Потпишани првите договори за Програмата ИПАРД 2014-2020

Потпишани првите договори за Програмата ИПАРД 2014-2020

Денеска во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој се потпишаа првите четери договори за користење на финансиски средства од Програмата ИПАРД 2014-2020. Во текот на следните денови ќе биде потпишан уште еден договор. Договорите беа потпишани од страна на директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски, а на чинот на потпишување присуствуваше и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. Министерот Николовски посочи дека ефикасното искористување на ИПАРД Програмите е еден од…

Повеќе...

Потпишување договори за ИПАРД Програмата 2014-2020

Потпишување договори за ИПАРД Програмата 2014-2020

Во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ќе бидат потпишани првите договори за ИПАРД Програмата 2014-2020. На потпишувањето ќе присуствуваат министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и директорот на АФПЗР, Никола Бабовски.   цивилмедиа

Повеќе...

Голем интерес во Кавадарци и Росоман за обука за ИПАРД поддршката и грант програмата за млади земјоделци

Голем интерес во Кавадарци и Росоман за обука за ИПАРД поддршката и грант програмата за млади земјоделци

Голем е интересот кај кавадарчани и росоманци за обука за ИПАРД поддршката со субвенционирање на 60 проценти од инвестицијата, како и за програмата за грант за млади земјоделци од по 600 илјади денари, вели Драганчо Николов, советник во подрачната единица на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството од Кавадарци. – Досега околу 500 земјоделци имаат обезбедено механизација со поддршка, а околу 80 млади добија грант за земјоделци, рече Николов. Тој нагласи дека континуирано ги…

Повеќе...

Николовски: Искористувањето на ИПАРД Програмите e еден од главните приоритети на МЗШВ, со цел приближување до европскиот аграр

Николовски: Искористувањето на ИПАРД Програмите e еден од главните приоритети на МЗШВ, со цел приближување до европскиот аграр

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски, денеска во Охрид, присуствуваше на Работилницата за имплементација на ИПАРД Програмите, на која што присуствуваа првите луѓе од Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој на Европската унија (DG Agri) и од Постојаната работна група за регионален рурален развој – SWG, како и директори и претставници на Платежните агенции од Хрватска, Турција, Црна Гора, Србија, Албанија и Косово. Оваа работилница се…

Повеќе...

Николовски ја прими пораката за итно зајакнување на капацитетите на Платежната агенција

Николовски ја прими пораката за итно зајакнување на капацитетите на Платежната агенција

„Од DGAgri упатија јасна порака – итно зајакнување на капацитетите на Платежната агенција за ефикасна искористеност на постојните и акредитација на нови мерки од ИПАРД Програмата“, соопшти Министерството за земјоделство.

Повеќе...

Технички проекти за бачила

Технички проекти за бачила

Финансиската вредност на градежниот дел е скоро 40.000 евра, но сточарот може да побара кофинансирање од ИПАРД програмата, а доколку објектот го изгради на повисока надморска височина од 750 метри може да му се вратат до 75 проценти инвестицијата односно 30.000 евра.

Повеќе...

Неопходно е транспарентно и ефикасно користење на средствата од ИПАРД 2

Неопходно е транспарентно и ефикасно користење на средствата од ИПАРД 2

Парите од ИПАРД 2 Програмата да се искористат максимално, на транспарентен и ефикасен начин, да овозможат промена на досегашните навики и на начинот на размислување како да се работи во земјоделството, порачаа учесниците на денешната завршна конференција од твининг- проектот за јакнење на Платежната агенција.

Повеќе...

Голем интерес кај струмичките земјоделци за парите од ИПАРД 2 програмата

Голем интерес кај струмичките земјоделци за парите од ИПАРД 2 програмата

  Ипард 2 програмата предизвика голем интерес кај земјоделците од југоистокот на државата . На последниот повик кој заврши неодамна бројот на апликациите кои пристигнале е зголемен за околу 30%  за разлика од пред две години. Од регионалниот центар на АПРЗ во Струмица информираат дека овој пат земјоделците најмногу биле заинтересирани за модернизација на земјоделските стопанства преку набавка на нова механизација. -Доста се појави интерес и околу набавката на современа опрема за подготовка на почвите…

Повеќе...

Во Кумановско 101 апликација на првиот повик за ИПАРД 2

Во Кумановско 101 апликација на првиот повик за ИПАРД 2

На годинашниот прв ИПАРД повик кој траеше до 21 јули, во општините Крива Паланка, Куманово, Свети Николе, Ранковце, Младо Нагоричане и Кратово се поднесени 101 апликација. – Најголем број апликации се за мерката Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства. Во Кривопаланечко и регионот на општина Ранковце најмногу аплицирале за искористување средства за набавка на земјдоелска механизација, а поднесени се осум барања, информира координаторот за ИПАРД програмата во Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството…

Повеќе...

Продолжен рокот за пријавување на ИПАРД огласот

Продолжен рокот за пријавување на ИПАРД огласот

Продолжен е рокот за пријавување за користење на финансиските средства од ИПАРД 2. Причината е да се овозможи доволно време за изработка на поголем број на апликации. Мерките остануваат исти како и во првата програма, но со зголемена стапка на кофинансирање и до 70 проценти. Наместо до 23-ти јуни огласот за користење на средствата од ИПАРД 2 програмата ќе трае еден месец повеќе, односно до 21-ви јули. Продолжувањето на рокот за пријавување е да се…

Повеќе...

Голем интерес за неповратни средства од ИПАРД во југоисточниот регион

Голем интерес за неповратни средства од ИПАРД во југоисточниот регион

Ипард програмата станува се поатрактивна за земјоделците од југоисточниот регион на државата. Годинава во споредба со претходните повици интересот за искористување на средствата преку Ипард 2  е зголемен за околу 30%. Од регионалниот центар на агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството во Струмица која преку  неколку работни единици и дисперзирани канцеларии ги  покрива сите општини од целиот југоисточен регион велат дека интерес има како од индивидуалните земјоделци, така и од фирми кои се занимаваат…

Повеќе...
1 2 3