СТАТИСТИКА: Што јадат и пијат Македонците?

СТАТИСТИКА: Што јадат и пијат Македонците?

Македонците јадат големо количество на компири, пиперки, домати, ориз на годишно ниво, но многу помалку јадат леќа, туна, соја. 65.4 килограми пипер конзумирало едно домаќинство во 2017 година во просек и 49.8 килограми домати. Компири едно домаќинство лани трошело во просек по 103.1 килограм. Се троши по 21.6 килограми грав, и 4.2 килограми леќа. Лубеници во просек се конзумирале по 48.8 килограми, 13 килограми праски, 39.5 килограми јаболка, 24.6 килограми портокали, 26.3 килограми банани, 17.6…

Повеќе...

Преработувачите на тутун ширеле напредни и револуционерни идеи

Преработувачите на тутун ширеле напредни и револуционерни идеи

Пред Втората светска војна, годишното производство на тутун изнесувало од 35 до 40 вагони, а во седумдесеттите години тоа изнесувало околу 1.000.000 килограми Светлана Дарудова Кавадарци одбележува деведесет години од формирањето на кавадаречкиот тутунски монопол. Историчарот Петре Камчевски потсетува дека тутунскиот монопол, при формирањето, претставувал втора по големина работна организација во градот според бројот на вработени, веднаш по лозовиот расадник. Зградата што служела за откуп и преработка на тутунот од тутунопроизводителите на кавадаречката општина била…

Повеќе...

Колку вино ем ракија испиле Македонците лани од „Тиквеш“?

Колку вино ем ракија испиле Македонците лани од „Тиквеш“?

Компанијата лани на македонскиот пазар ја зголемила продажбата за 1,32 милиони евра до 12,67 милиони евра, а профитот достигнал 1 милион евра Најпознатиот македонски производител на вина „Тиквеш“ лани успеа да ја зголеми добивката за три пати (300 отсто) во однос на 2015 година, покажуваат податоците од консолидираните биланси што ги објави компанијата. „Тиквеш“ лани завршил со нето добивка од 67,35 милиони денари односно 1,1 милиони евра. „Тиквеш“ лани бележи значаен раст на приходите од продажба…

Повеќе...

Македонците лани за рози потрошиле околу 500.000 евра

Македонците лани за рози потрошиле околу 500.000 евра

  Земји од кои најмногу се увезле свежи рози се Еквадор, Холандија и Колумбија. Во 2016 година е увезено сечено свежо цвеќе во вредност од 998.229 евра, од што вредноста на увезените свежи рози изнесува 497.514 евра, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Земји од кои најмногу се увезле свежи рози се Еквадор, Холандија и Колумбија.   инфо.мк  

Повеќе...

Пиво, вино или ракија – за што најчесто се одлучуваат Македонците?

Пиво, вино или ракија – за што најчесто се одлучуваат Македонците?

Различните институции даваат различни одговори на ова прашање, во зависност од методологијата која ја користат. Пиво, вино или ракија? Пивото е број еден алкохолен пијалак, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). Според нивната анализа „Потрошувачката на домаќинствата“ секој возрасен граѓанин годишно консумира по 12.5 литри пиво, 1.8 литри вино и 0.65 литри жестоки пијалаци. Податоците на Светската здравствена организација (СЗО) покажуваат дека во земјава се пијат по 5.7 литри алкохол на годишно ниво…

Повеќе...

И Македонците ќе јадат чоколади и ќе користат шампони со ист квалитет како Европејците

И Македонците ќе јадат чоколади и ќе користат шампони со ист квалитет како Европејците

Прашок за перење од познат бренд купен во Германија, во Хрватска и во Македонија не е со ист квалитет. Квалитетот е различен и за чоколадите, чоколадните намази, но и за средствата за лична хигиена како шампони, кремови за лице, пасти за заби.

Повеќе...