Млеко со помала или со поголема масленост? Кое млеко најмногу ви одговара според вашите навики?

Млеко со помала или со поголема масленост? Кое млеко најмногу ви одговара според вашите навики?

  Познавате ли некој што не консумира млеко? Веројатно одговорот е „не“. Храната ја делиме на четири главни групи, а токму групата „млеко и производи од млеко“ се наоѓа на врвот од нутритивната пирамида, па така, млекото претставува неизоставен дел од здравата исхрана на човекот.   Сепак, на пазарот среќаваме различни видови млеко, и тоа,овде не станува збор за различни брендови, туку за различни видови млечна маст, па сигурно сте се запрашале што всушност значи…

Повеќе...

3,2%, 2,8%, 0,9%, 1,5%, 3,5% – толку голем избор, но што точно значи различниот процент на масленост во млекото?

3,2%, 2,8%, 0,9%, 1,5%, 3,5% – толку голем избор, но што точно значи различниот процент на масленост во млекото?

Без оглед дали го консумирате со вашите омилени домашни колачиња, можеби со какао или со житарки или, пак, и вие и вашите деца го сакате чисто, млекото игра голема улога во секојдневната исхрана. Но, дали знаете какви сè видови млеко се достапни на пазарот и дали свесно ја избирате масленоста на млекото?   На полиците во маркетите може да се забележи млеко со различен процент на масленост: 3,2%, 2,8%, 0,9%, 1,5%, 3,5%. Изборот е голем,…

Повеќе...

Добра хигиенска практика при производството на млеко

Добра хигиенска практика при производството на млеко

Производител на млеко се смета секој оној фармер што има едно или повеќе животни кои се чуваат за производство на млеко кое е наменето за промет. Опфатени се сите производители на млеко (кравјо, овчо и козјо) кои млекото го даваат на откуп или пак го преработуваат во сопствени објекти, а потоа производот го ставаат во промет. Сурово млеко е млеко добиено при молзење на фармски одгледувани животни. Тоа е млеко кое не е загревано на…

Повеќе...

Во тек е поднесуваето барања за субвенции за втора фаза предадено овчо, козјо и кравјо млеко

Во тек е поднесуваето барања за субвенции за втора фаза предадено овчо, козјо и кравјо млеко

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известува сите млекопроизводители дека започна поднесувањето на барањата за субвенции за предадено овчо, козјо, и кравјо млеко, втора фаза односно за произведено и предадено млеко во месеците јануари, фебруари, март и април од 2019 година. Барањата за искористување на финансиската поддршка млекопроизводителите може да ги поднесат електронски самостојно од нивен компјутер на исти начин како за прва фаза млеко односно оние фармери кои имаат потреба од…

Повеќе...

Над 6,2 милиони евра за исплата на субвенции за органско производство, млеко и други мерки

Над 6,2 милиони евра за исплата на субвенции за органско производство, млеко и други мерки

Владата на денешната седница обезбеди 385 милиони денари или над 6,2 милиони евра за исплата на преостанати субвенции за неколку мерки од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2017 година. Конкретно, со оваа сума ќе се исплатат субвенции за мерката за органско производство, дополнителна помош за производство во отежнати услови, субвенции за литар предадено млеко, субвенции за мерката за 60 отсто покривање на трошоците за осигурителни полиси, како и за други мерки од Прогрaмата…

Повеќе...

Почна третата фаза за пријавување за субвенции за продадено млеко

Почна третата фаза за пријавување за субвенции за продадено млеко

Започна третата фаза за пријавување на сточарите за добивање субвенции за продаденото млеко во периодот од мај до септември годинава. Од буџетот за оваа намена  обезбедени се 2,5 милиони евра.     sitel

Повеќе...

Во тек аплицирањето за субвенции за трета фаза произведено и предадено млеко

Во тек аплицирањето за субвенции за трета фаза произведено и предадено млеко

Во тек е поднесувањето барањата за директни плаќања за произведено и предадено овчо, козјо и кравјо млеко од мај до септември 2018 година, соопшти денеска Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Рокот за аплицирање е до петти ноември 2018 година. Висината на поддршката изнесува четири денари за литар овчо и козјо млеко, како и 3,5 денари за кравјо млеко. Барањата се поднесуваат електронски во подрачните единици на Министерството за земјоделство, каде што…

Повеќе...

Сигурниот пласман на млекото во„Битолска млекара“ ни го отвори патот за унапредување на семејниот бизнис, вели Владимир Небрежанец од краварската фарма „Милко ХФ“

Сигурниот пласман на млекото во„Битолска млекара“ ни го отвори патот за унапредување на семејниот бизнис, вели  Владимир Небрежанец од краварската фарма „Милко ХФ“

Краварската фарма „Милко ХФ“ од село Лагово, прилепско е една од ретките позитивни приказни во македонското сточарство  каде со добар план на развој и посветеност во работата, од мал семеен бизнис станува еден од најголемите кооператни на најголемата млечна индустрија во Македонија, млекарницата „Бимилк“.     Фармата на Владимир Небрежанец, значи две децении работа и развој што воедно се должи на посветеноста и ангажираноста на неговиот син Кирил Небрежанец. Денес краварската фарма „Милко ХФ“ располага…

Повеќе...

МАТЕНИЦА – СУРУТКА, ОДЛИЧЕН НУСПРОИЗВОД ОД ПРЕРАБОТКА НА МЛЕКО

МАТЕНИЦА – СУРУТКА, ОДЛИЧЕН НУСПРОИЗВОД ОД ПРЕРАБОТКА НА МЛЕКО

Маштеница, матеница, сурутка, buttermilk… Оваа „волшебна” течност е вистинска скапоценост во нашата кујна. Ако некогаш сте забележале дрвен предмет со изглед како издолжена бочва со стап и прстен (обрач) на врвот, а сте се запрашале што е и за што служи, одговорот е бутин. Се користи во традиционалното производство на млечната маст (путер), со разбивање на киселата павлака. За време на матењето, разбивањето на киселата павлака и настанувањето на матеницата, се формира благо кисела течност…

Повеќе...

Сточарите се жалат растат трошоците за производство на млеко цената паѓа а субвенциите доцнат

Сточарите се жалат растат трошоците за производство на млеко цената паѓа а субвенциите доцнат

Производството на млеко станува неисплатливо. Сточарите се жалат цената на млекото падна на одвај 16 – 17 денари за литар, трошовците растат, а субвенции нема. Земјоделците кои утрово се јавија во утринската програма на Сител велат дека подолго од една година ги чекаат субвенциите од 3,5 денари по литар предадено млеко. Министерот за земјоделство пак вели субвенциите се исплаќаат редовно како никогаш досега. И заради ниските цени, но и заради климатските промени кои ги уништуваат…

Повеќе...

Што значат броевите на дното од пакувањето на млекото?

Што значат броевите на дното од пакувањето на млекото?

Последниве години во медиумите и на социјалните мрежи сретнувавме разни информации за тоа што значат броевите на дното од пакувањето на млекото. Пласираните информации, првенствено во светските медиуми, и тоа претежно оние што се ориентирани кон теми поврзани со здравата исхрана, се однесуваа на тоа дека овие бројки, всушност, значат колку пати е преработено млекото, што предизвика низа сомневања и кај македонската публика. Информацијата отиде дотаму што се пишуваше дека според законските прописи, млекото на кое…

Повеќе...

Млекопроизводството пред колапс- под на количините на сурово млеко, квалитетот доведен во прашање

Млекопроизводството пред колапс- под на количините на сурово млеко, квалитетот доведен во прашање

Има сериозен пад на количините на сурово кравјо млеко, што доведува до недостаток кај повеќе млекарници во државата, при што е зголемена реалната цена на суровото млеко. Фармерите алармираат дека поради ваквата ситуација не се обрнува внимание на квалитетот на суровото кравјо млеко во поглед на хемискиот квалитет. Намален е протеиксниот состав, како и микробиолошкиот квалитет кој е влошен повеќекратно. Ова се големи ризици за  млечната индустрија, велат од Групацијата преработка и производство на млеко…

Повеќе...

Фармерите алармираат на драстичен пад на млекопроизводството – субвенции да се даваат според квалитетот

Фармерите алармираат на драстичен пад на млекопроизводството – субвенции да се даваат според квалитетот

Националната програма за развој на земјоделството и руралниот развој 2018-2022 година донесена од страна на Владата е добра, но нема доволно апликанти за истата. Ова е ставот на Групацијата за откуп, преработка и производство на млеко при Стопанската комора на Македонија. На стостанокот одржан минатата недела, претставниците од секторот сметаат дека ваквата состојба е поради тоа што во 2017 година повеќе од 50% од средствата не беа искористени затоа што фармерите не се подготвени да…

Повеќе...

Ниска цената на јагнето и млекото, сточарите ги нудат стадата на продажба

Ниска цената на јагнето и млекото, сточарите ги нудат стадата на продажба

Речиси двојно пониска беше откупната цена на јагнешкото за празниците. Сточарите кубурат и со, како што велат, ниска откупна цена на млекото, поради што голем дел од нив веќе ги нудат своите стада на продажба. Според претседателот на Асоцијацијата на земјоделци на Македонија  Евтим Шаклев, цената на божиќното јагне беше 140 денари килограм жива мера, наместо 200 до 220 денари. – Јагне нема колку што се бара. Количините се намалуваат поради лошата цена и на…

Повеќе...

ПРОИЗВОДСТВО НА КВАЛИТЕТНО ОВЧКО МЛЕКО

ПРОИЗВОДСТВО НА КВАЛИТЕТНО ОВЧКО МЛЕКО

Најважни фактори кои го одредуваат квалитетот на млекото, покрај хемиските состојки содржани во него се: -вкупниот број на бактерии до 1000 000 -бројот на соматски клетки до 400.000   ХИГИЕНА НА ФАРМА И ИЗМОЛЗИЛИШТЕ -Варосувајте ја внатрешноста на трлата најмалку еднаш годишно -Простирката од слама или сено во трлата треба да се менува почесто -Хранењето на овците, менувањето на простирката или чистењето во трлата треба да се врши 1-2 часа пред молзење или помеѓу две…

Повеќе...

АХВ: Нема небезбедни производи на Лакталис на македонскиот пазар

АХВ: Нема небезбедни производи на Лакталис на македонскиот пазар

Во ноември годинава, земени и испитани беа мостри од сирење од овој производител од објектот во Република Србија и истите беа негативни, односно во нив не е утврдено присуство на салмонела.

Повеќе...

Привршува пријавувањето субвенции за млеко

Привршува пријавувањето субвенции за млеко

Сточарите кои го предале млекото од мај до септември годинава најдоцна до 5-ти ноември треба да ги достават барањата субвенциите. Финансиската поддршка изнесува 3,5 денари за литар кравјо,овчо и козјо млеко.

Повеќе...

Почна пријавувањето субвенции за млеко

Почна пријавувањето субвенции за млеко

Сточарите кои го предале млекото од мај до септември 2017-та година за да ги добијат субвенциите, барањата треба да ги достават најдоцна до 5-ти ноември. Финансиската поддршка изнесува 3,5 денари за литар кравјо, овчо и козјо млеко.

Повеќе...

АФПЗРР: Производителите на млеко и јајца до 5 ноември да поднесат барања за субвенции

АФПЗРР: Производителите на млеко и јајца до 5 ноември да поднесат барања за субвенции

На 5 ноември истекува рокот за поднесување барања за директни плаќања за произведено и предадено овчо, козјо и кравјо млеко во периодот од мај до септември годинава, а висината на поддршката изнесува 3,5 денари по литар.

Повеќе...

Добра хигиенска практика при производството на млеко

Добра хигиенска практика при производството на млеко

Производител на млеко се смета секој оној фармер што има едно или повеќе животни кои се чуваат за производство на млеко кое е наменето за промет. Опфатени се сите производители на млеко (кравјо, овчо и козјо) кои млекото го даваат на откуп или пак го преработуваат во сопствени објекти, а потоа производот го ставаат во промет. Сурово млеко е млеко добиено при молзење на фармски одгледувани животни. Тоа е млеко кое не е загревано на…

Повеќе...
1 2 3