fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаРурална ЖенаТоп вести

Нашата Ѓусте Златкова одгледува 300 овци и произведува вкусно овчо сирење

Бачовски-Златкова е првата жена земјоделка, мајка, корисник на правото за платено отсуство за мајчинство. Од оваа година од 81.000 денари на 100.000 денари се зголемува поддршката за деветмесечен надоместок за мајчинство на жените земјоделки.

Во село Шашаварлија, Штип, директорот на Платежната агенција Никица Бачовски  беше во посета на  Ѓусте Златкова која заедно со својот сопруг одгледува повеќе од 300 овци.
-Со грант од програмата за рурален развој наменет за жени земјоделки носители на земјоделско стопанствоима набавено лактофризер и калапи за сирење со што ќе ја реализира својата идеја за производство и продажба на овчо сирење.
Ѓусте е и првата жена земјоделка која поднесе барање за добивање на деветмесечен надомест преку програмата за мајчинство која за првпат се имплементира од 2023 година, Објави Бачовски.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close