Инсектите ќе го скусат грчкото производство на маслиново масло за 40 отсто

Инсектите ќе го скусат грчкото производство на маслиново масло за 40 отсто

Производството на маслиново масло во Грција ќе биде помало за 30 до 40 проценти оваа година поради временските услови кои помогнаа за размножување на маслиновите муви – инсекти што наштетуват на оваа култура, соопштија официјални претставници од Министерството за земјоделство. Портпаролот на Министерството истакна дека тоа ќе биде „најголемиот пад на производството во последните три години”. Според експертите, причина за тоа се пониските од вообичаено зимски температури и обилните врнежи во јуни, кои создадоа поволни…

Повеќе...

Годинава нема извоз на мед поради намаленото производство

Годинава нема извоз на мед поради намаленото производство

Вкупно 16 производители од повеќе градови низ Македонија учествуваат на 18. Д енови на мед во Куманово. Манифестацијата се одржува на градскиот плоштад, а ја организира здружението „Пчела“ – Куманово. Според претседателот на здружението, Часлав Ристовски, на саемот може да се купат мед, матичен млеч, восок, прополис, полен по саемски цени. – Медот се продава по 400 денари за килограм, а квалитетот е одличен, 300 денари чини грам матичен млеч, а раствор од прополис е…

Повеќе...

Недостигот од работна сила го ограничува производството на компаниите

Недостигот од работна сила го ограничува производството на компаниите

Македонија се соочува со сериозен недостиг од квалификувана работна сила, а најдобар показател за тежината на овој е проблем е најновата анкета на Државниот завод за статистика за тенденциите во преработувачката индустрија. Во неа, менаџерите на компаниите одговориле дека најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството има недостигот од квалификувана работна сила со 23,3 проценти, недоволната домашна побарувачка со 17,2 проценти, недоволната странска побарувачка со 17,1 проценти и неизвесното економско опкружување со 11,1 проценти. Ваквите податоци…

Повеќе...

Субвенциите без ефект врз квалитетот на производството

Субвенциите без ефект врз квалитетот на производството

Македонија има идеални услови за производство на основните прехранбени производи, но наместо тоа и покрај субвенциите што државата ги издвојува за поддршка и развој на земјоделството, наместо да се намалува од година во година се зголемува увозот на храна. И податоците од Анализата на Европската Унија за влијанието на субвенциите врз земјоделството во Македонија, покажаа дека има нарушување на рамнотежата во размената со странство во овој сектор. Анализата покажа дека субвенциите го зголемиле земјоделското производство,…

Повеќе...

Сточарите се жалат растат трошоците за производство на млеко цената паѓа а субвенциите доцнат

Сточарите се жалат растат трошоците за производство на млеко цената паѓа а субвенциите доцнат

Производството на млеко станува неисплатливо. Сточарите се жалат цената на млекото падна на одвај 16 – 17 денари за литар, трошовците растат, а субвенции нема. Земјоделците кои утрово се јавија во утринската програма на Сител велат дека подолго од една година ги чекаат субвенциите од 3,5 денари по литар предадено млеко. Министерот за земјоделство пак вели субвенциите се исплаќаат редовно како никогаш досега. И заради ниските цени, но и заради климатските промени кои ги уништуваат…

Повеќе...

Николовски: Градиме цврсто договорно производство, за сигурен пласман, повисока откупна цена и поконкурентни производи

Николовски: Градиме цврсто договорно производство, за сигурен пласман, повисока откупна цена и поконкурентни производи

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, денеска одржаа работен состанок со винарските визби. Овој состанок за првпат се одржува на три месеци пред почетокот на бербата на грозјето, со цел навреме да се планира годинешниот откуп на грозје, залихите,плановите и предлозите на винарските визби,  но  и да се анализира моменталната состојба во секторот лозарство.   Министерот Николовски посочи обврска…

Повеќе...

“ТАФЕ” го купи “ИМТ” и се очекува производство на 5000 трактори во првите 5 години

“ТАФЕ” го купи “ИМТ” и се очекува производство на 5000 трактори во првите 5 години

Еден од симболите на поранешна Југославија, ИМТ, беше продаден по цена од 66,8 милиони динари за индискиот производител на трактори “Тафе”. Првиот трактор може да се произведува за една година под името ИМТ. “Тафе” ги стекна правата на интелектуална сопственост на IMT, кој вклучува бренд, дизајн планови и авторски права, како и недвижен имот во Jarkovac во близина на Secanj. Како што е најавено, договорот за продажба ќе биде потпишан во рок од три дена.

Повеќе...

Производствените трошоци ќе бидат зголемени заради ниските температури

Производствените трошоци ќе бидат зголемени заради ниските температури

Топлата зима и поволните временски услови во изминатите месеци ги поместија роковите за сеидба,  посебно во раноградинарството. Голем дел од производството годинава беше засадено многу порано од вообичаените термини. Од АПРЗ велат  новонастанатата состојба со снегот и наглото опаѓање на температурите засега нема да се одрази негативно кај посадените култури,  но сигурно ќе ги зголеми производствените трошоци, посебно во делот околу заштитата од температурните разлики. Токму затоа им препорачуваат  на производителите  доколку немаат соодветни услови…

Повеќе...

Субвенции за проширување на производството

Субвенции за проширување на производството

Во март треба да се објави јавен повик за доставување на барања за ко- финансирање на новите инвестиции во сточарството, лозарството, овоштарството и во пчеларството. Оние кои конкурирале лани и веќе инвестирале барања за исплата на субвенциите можат да ги поднесуваат до 28-ми февруари. Земјоделците кои имаат одобрение од платежната агенција за нови инвестиции барања за исплата на субвенциите можат да ги достават до 28-ми февруари. Во сточарството со 50 проценти се кофинансира набавката на…

Повеќе...

Од овошје и зеленчук до козметика со органско производство

Од овошје и зеленчук до козметика со органско производство

Расте органското производство во земјава, а освен зеленчук и овошје, органските производители се креативни во својата работа, па произведуваат и органски креми.

Повеќе...

Одгледување на бабура

Одгледување на бабура

Најпрактично е бербата кај овој тип пиперка да се одвива на секои 7-10 дена. Плодовите не треба да се оставаат долго на растението, бидејќи тоа го забавува созревањето и формирањето на другите плодови. Овој начин на производство е најисплатлив во високи пластеници и стакленици.

Повеќе...

Уште 5 дена пријавување за субвенции за органско производство

Уште 5 дена пријавување за субвенции за органско производство

Побрзајте, остануваат уште 5 дена.
Со пет отсто или до 150.000 денари се подржува и трговија или извозот на свежи и преработени органски производи и преодот од неорганско во органско производство.

Повеќе...

Дали органското производство е поскапо?

Дали органското производство е поскапо?

Македонија во споредба со земјите од регионот, и особено со Европа, заостанува во производството на органска храна. Според Агенцијата за храна, само 3 % од вкупните произведени количини во земјава се органски.

Повеќе...

Обуки за органски фарми и бизнис планирање за земјоделците од Струмичкo

Обуки за органски фарми и бизнис планирање за земјоделците од Струмичкo

Здружението Граѓански центар за одржлив развој „ЕГРИ” од Крива Паланка во партнерство со Здружението „НИЕ“ од Ќустендил, Република Бугарија, во Струмица организираше обуки за запознавање на органските производители со процесот на бизнис планирање и формирање мали органски фарми.

Повеќе...

Дозволени пестициди во органското производство

Дозволени пестициди во органското производство

Органските пестициди се произведуваат од природни супстанци кои не само што можат да се консумираат веднаш по третирањето на плодовите, туку не ја загадуваат ни почвата ни водата, а цените се повисоки за само неколку проценти од другите пестициди.  

Повеќе...

Предавање за производство на вино во домашни услови

Предавање за производство на вино во домашни услови

Со предавањето беше означен стартот на манифестацијата „младо вино“ која годинава ќе се реализира четврти пат и во чии рамки денеска ќе се одржи дегустација и оценување на вина од домашни производители, додека утре е доделувањето на наградите за најдобрите.

Повеќе...

Одгледување на сладок компир (батат)

Одгледување на сладок компир (батат)

За производство на квалитетно вино претходно треба да се произведе квалитетно грозје. Втор услов за производство на добро вино е добрата хигиена на садовите во кои се меле грозјето и садовите во кои се врши преточување и чување на виното.

Повеќе...

Правење вино во домашни услови

Правење вино во домашни услови

За производство на квалитетно вино претходно треба да се произведе квалитетно грозје. Втор услов за производство на добро вино е добрата хигиена на садовите во кои се меле грозјето и садовите во кои се врши преточување и чување на виното.

Повеќе...

Oна што порано го купувале, сега го произведуваат, а вишокот го продаваат

Oна што порано го купувале, сега го произведуваат, а вишокот го продаваат

„Она што го купувавме во градот, сега го произведуваме за сопствени потреби, но и за пазарот. Засадивме хељда, компир и тоа е наменето за пазар. Од козјо млеко правиме сирење за ситни, но и за поголеми купувачи во БиХ“ – вели Малкиќ. 

Повеќе...
1 2 3 4