„Зелена нафта“ до пролетната сеидба

„Зелена нафта“ до пролетната сеидба

„Зелената нафта“ за земјоделците ќе биде достапна најверојатно за пролетната седиба. Мерката ќе опфати 55.000 производители, а предвидува со државни пари да се покријат 30 проценти од трошоците за набавка на гориво за земјоделската механизација. Средствата се обезбедени и програмирани во буџетот на Платежната агенција. За да користат „зелена нафта“, земјоделците ќе имаат наменски, типизирани трансакциски сметки и посебни дебитни картички од банки. Како што велат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), постапката за воведување „зелена нафта“…

Повеќе...

„ЗЕЛЕНАТА НАФТА“ „ЌЕ ПРИСТИГНЕ“ ДО ПРОЛЕТНАТА СЕИДБА

„ЗЕЛЕНАТА НАФТА“ „ЌЕ ПРИСТИГНЕ“ ДО ПРОЛЕТНАТА СЕИДБА

„Зелената нафта“ за земјоделците ќе биде достапна најверојатно за пролетната седиба. Мерката ќе опфати 55.000 производители, а предвидува со државни пари да се покријат 30 проценти од трошоците за набавка на гориво за земјоделската механизација. Средствата се обезбедени и програмирани во буџетот на Платежната агенција. За да користат „зелена нафта“, земјоделците ќе имаат наменски, типизирани трансакциски сметки и посебни дебитни картички од банки. Како што велат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), постапката за воведување „зелена нафта“…

Повеќе...

Пролетната сеидба во Виничко реализирана на 86 отсто од планираните површини

Пролетната сеидба во Виничко реализирана на 86 отсто од планираните површини

Сеидбата на пролетните земјоделски култури во Виничко е реализирана на 740 хектари, што претставува 86 отсто од вкупно планираните површини. Од житните култури најголеми потфрлања има кај пролетниот јачмен и оризот каде намалувањето е за над една третина од планот, а кај индустриските култури недоволно застапен остана сончогледот кој е засеан само на 30 отсто од површините. – Еден од главните фактори што имаа негативно влијание врз квалитетот и квантитетот на пролетната сеидба беа неповолните…

Повеќе...

Завршена е пролетната сеидба во Делчевско

Завршена е пролетната сеидба во Делчевско

Завршена е пролетната сеидба во Делчевско при што со најразлични култури засеана е површина од околу 700 хектари. Како што истакна денеска раководителот на Подрачната единица на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство од Делчево, Блаже Костадиновски, комплетно е завршена седибата на сите планирани површини. – Вкупно засадени житни култури има на 345 хектари, од индустриски култури засадени се 11 хектари, градинарски култури 188 хектари и фуражни култури на 140 хектари. Од планираните површини намалување…

Повеќе...

Привршува пролетната сеидба во Крива Паланка и Ранковце

Привршува пролетната сеидба во Крива Паланка и Ранковце

Од вкупно планираната површина од 1.318 хектари за засевање со Планот за пролетна сеидба за 2017 година за општините Крива Паланка и Ранковце, досега се засеани 960 хектари. Од Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Крива Паланка, информираа дека сеидбата на речиси деведесет отсто од житните, земјоделски и фуражни култури е завршена. Најголема површина е засеана со јачмен и компир. – Јачмен и компир се посеани на по 230 хектари, од кои…

Повеќе...

Пролетната сеидба во Кумановско се одвива непречено

Пролетната сеидба во Кумановско се одвива непречено

Заврши пролетната седиба на  дел од житните култури во општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане, информираа денеска надлежните од подрачната единица на Министерството за земјоделство, водостопанство и шумарство. Во овој регион, според надлежните од подрачната единица, предвидено е да се насеат  вкупно  6.385 хектари со житни култури, од кои 420 на претпријатија, и 6.214 на индивидуалните земјоделци. Раководителот на подрачната единица на МЗШВ, Насер Даути, информираше дека целосно е завршена седибата на житните култури, пролетната…

Повеќе...

Завршни подготовки за пролетна сеидба во Пелагонија

Завршни подготовки за пролетна сеидба во Пелагонија

Земјоделците од битолскиот дел на Пелагонија ги вршат последните подготовки за претстојната пролетна сеидба. Според Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, годинава со пролетна сеидба ќе бидат опфатени 18.000 хектари. – Пролетната сеидба не е почната. Во овој период се подготвува почвата. Предвидено е најголем дел од површините да бидат засеани со сончоглед, пченка, фуражна пченка, градинарски култури и тутун. Временските услови се одлични за подготовка на почвата и очекуваме во наредните…

Повеќе...

Почна пролетната сеидба во Дебарско

Почна пролетната сеидба во Дебарско

Поволните временски услови и доволната количина влага во почвата овозможија земјоделците од општините Дебар и Центар Жупа оваа пролет сеидбените работи да ги почнат десетина дена порано од вообичаено. – Во двете општини пролетните култури ќе се најдат на 300 хектари. Од вкупно планираните површи, 165 ќе бидат засеани со пченка, со фуражни култури околу 50 хектари, околу 15 со пролетен јачмен, десет со овес, како и дваесеттина хектари со други житни култури. Градинарските култури…

Повеќе...

Пролетната сеидба во Пелагонија во полн ек

Пролетната сеидба во Пелагонија во полн ек

Од подрачната единица на Министерството за земјоделство, информираат дека во овој момент во битолскиот дел на Пелагонија со пролетни култури се засејуваат околу 20.000 хектари.

Повеќе...