КОЛКУ Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ ЈАДЕ: Празници без свинско не бидува

КОЛКУ Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ ЈАДЕ: Празници без свинско не бидува

Во цела земја речиси е утврдена „трихинелоза” кај дивите свињи, но не и кај домашните. Оттука доаѓаат и апелите од надлежните одгледувачите на свињи за домашна употреба грлата да ги колат во одобрени кланици каде ќе се изврши преглед на месото. Пред неколку дена директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Зоран Атанасов кажа  дека болеста не е откриена кај домашните свињи, како што е случајот во Србија. Свинското месо сепак е неизбежно од празничната маса на скоро…

Повеќе...

Македонците „се дават“ во компири, грав, пилешко и свинско, а морска храна речиси воопшто не јадат

Македонците „се дават“ во компири, грав, пилешко и свинско, а морска храна речиси воопшто не јадат

Компири, пиперки, домати, зелка и кромид, јунешко, свинско и пилешко месо, лубеници, јаболка и банани, се производите што доминираат на трпезата кај едно просечно македонско семејство. Од месните преработки најмногу купуваме свински колбаси, посебна салама, шунка и виршли, а кога сакаме да јадеме риба, предност му даваме на осличот. Кога станува збор за пијалаците, пак, на прво место се пивото и кафето, газираните сокови и минералната вода. Значителна е потрошувачката и на млечни производи, најмногу…

Повеќе...

Продавале пилешко наместо свинско и говедско – казни за 5 оператори со храна

Продавале пилешко наместо свинско и говедско – казни за 5 оператори со храна

Пет оператори продавале мелено месо за ќебапи и плескваци со пилешко кое било декларирано како свинско, говедско или мешано меѓу говедско и свинско. Месото е повлечено од продажните места. Правните субјекти, односно операторите добиле парична казна од по 5 илјади евра, а одговорните лица од по 1.700. Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов вели дека контролите биле спроведени во мај годинава на продажните места, но и кај операторите. Оваа акција на Агенцијата…

Повеќе...

Цената на свинското месо на најниска можна точка

Цената на свинското месо на најниска можна точка

Четврти месец цената на свинското месо на најниска можна точка досега. Одгледувачите на товеници се жалат на ниската откупна цена која сега се движи од 70 до 75 денари за килограм жива мера.

Повеќе...