Започна поднесувањето на барања за субвенции произведени и предадени јаболки од реколта 2018-та

Започна поднесувањето на барања за субвенции произведени и предадени јаболки од реколта 2018-та

Од денеска до 15- ти октомври, сите земјоделци кои произвеле јаболка во реколта 2018- та година и количините ги предале на регистриран откупувач во периодот од 12- ти октомври 2018- та година до 25-ти јуни 2019 – та година, ќе можат да поднесат барања за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено јаболко. Висината на оваа финансиска поддршка е 3 денари по килограм за предадено јаболка кај регистрирани откупувачи по цена не повисока од…

Повеќе...

Најново – Платформа за берење јаболка (видео)

Најново –  Платформа за берење јаболка (видео)

Практична примена на науката и техниката во овоштарството. На плантажите со јаболка на фирмата Флора фреш во с.Цапари битослкобербата на јаболката оваа сезона се извршува со помош на нова машина- Платформа за берење  овошје. Сопствениците сметаат дека на овој начин бербата ќе биде поефикасна, побрза, со пмалку загуби и помали трошоци.

Повеќе...

Преспанските јаболка завршија вo езероto

Преспанските јаболка завршија вo езероto

        Несекојдневна  глетка во Преспанското езеро. Во водата наместо риби, плутаа јаболка. Незадоволни овоштари револтот од многу ниската цена на јаболката го изразија на овој начин, фрлајќи ги јаболката во езерото. Овоштарите сметаат дека нивниот труд е обезвреднет и дека се дојдени на работ на егзистенцијата.  

Повеќе...

Овоштарите од Преспа донираат јаболка на сиромашни семејства

Овоштарите од Преспа донираат јаболка на сиромашни семејства

Производителите на јаболка од Преспа ќе донираат околу 50 тони јаболка на хуманитарни организации ширум земјата кои ќе завршат во социјално загрозени семејства. На овој начин, овоштарите велат дека сакаат да ја покажат својата хуманост и вишокот јаболка да не го фрлаат. -Ние како овоштари сакавме да покажеме дека не бараме само пари да се одвојуваат од буџетот и да ни се дава помош. Сакавме со нашата хуманост да покажеме дека имаме јаболко кое ќе…

Повеќе...

Продолжуваат преговорите на производителите на јаболка со ресорното Министерство

Продолжуваат преговорите на производителите на јаболка со ресорното Министерство

Продолжуваат преговорите меѓу преспанските производители на јаболка и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за усогласување на барањата за продолжување на интервентната мерка од три денари за откупен килограм индустриско јаболко до 30 јуни, како и исплата на субвенциите за 2018 година пред законски предвидениот рок. Претседателот на Здружението на овоштари Љубе Пампулевски се надева дека во наредните ден-два ќе ги усогласат барањата и ќе се изнајде решение. Доколку не се надмине проблемот овоштарите повторно…

Повеќе...

Утре состанок меѓу овоштарите и владини претставници за проблематичниот откуп на јаболка

Утре состанок меѓу овоштарите и владини претставници за проблематичниот откуп на јаболка

Овоштарите и претставници од Владата утре на состанок ќе бараат решение за 50-те илјади тони јаболка останати залихи од ланскиот род. Производителите на јаболка бараат интервентната субвенција од 3 денари за откуп на индустриските јаболка да важи до крајот на јуни, министерот за земјоделство, пак, тврди дека времената мерка што траеше до 25-ти декември ги дала посакуваните резултати и нема да се продолжува. Тој смета дека трансформирањето на субвенцијата за предаден килограм јаболка, сума што…

Повеќе...

ПРОТЕСТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЈАБОЛКА ОД ПРЕСПА

ПРОТЕСТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЈАБОЛКА ОД ПРЕСПА

Со трактори и жив штит, околу 2.000 производителите на јаболка од Преспа два часа денеска го блокираа магистралниот пат Битола-Ресен кај месноста Макази.Се жалат на лош пласман и бараат мерката на Владата со која се субвенционираа индустриските јаболка со три денари за килограм, а која важеше од октомври до 25 декември лани, да продолжи годинава до 30 јуни. До крајот на март годинава да им се исплатат субвенциите за минатата година, а до 30 јуни…

Повеќе...

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

Промените во мерките во новата Програма за директни плаќања во делот на финансиската поддршка за производство на јаболка, се направени по барање на производителите на јаболка. Конкретно, пред носењето на Уредбата за директни плаќања беа одржани повеќе состаноци со подсекторските работни групи во МЗШВ, во кои членуваат производители на јаболка меѓу кои и дел од организаторите на денешниот протест. Трансформирањето  на субвенцијата за килограм предадено јаболка е направена по барање на дел од овоштарите кои…

Повеќе...

Земјоделците фрлаат јаболка, сливи и зелки бидејќи нема откуп, а Македонија од идната година ќе произведува ГМО храна

Земјоделците фрлаат јаболка, сливи и зелки бидејќи нема откуп, а Македонија од идната година ќе произведува ГМО храна

Земјоделците се жалат на слабиот откуп, а поради тоа фрлаат јаболка, зелка и сливи, а владата на СДСМ од идната година планира да произведува ГМО грана. Од следната година ќе се дозволи производство на Генетски модифицирана храна во земјава. Агенцијата за храна најави измени на Законот за безбедност на храна во кој точно ќе се дефинира како храна која содржи, е составена или произведена од генетски модифицирани организми може да се пласира на пазарот. Откако…

Повеќе...

Поради ниската цена голем дел од индустриското јаболко  ќе остане  несобрано

Поради ниската цена голем дел од индустриското јаболко  ќе остане  несобрано

По неколкудневниот прекин, поради дождот и снегот, овоштарите воПреспа продолжија со бербата на јаболката што останаа по овоштарниците.  Официјално бербата на трпезното јаболко е завршена и остана да се дособери родот што ќе оди како индустриско јаболко. Овоштарите оваа сезона ја оценуваат како катастрофална. Ова најмногу се должи на цената по која се откупува јаболкото. Единствена надеж за ублажување на состојбата се оние три денари што државата им ги вети на овоштарите. „Цената е многу…

Повеќе...

„Биоаграр-Ресен“: Првокласни грчки садници од орев, јаболка, лешник, праски, цреши, калинки…

„Биоаграр-Ресен“: Првокласни грчки садници од орев, јаболка, лешник, праски, цреши, калинки…

Време е за подигање на нови овошни насади. Од квалитот на садникот зависи висината и квалитетот на родот. Затоа внимателно со набавката на садниците, без разлика дали се работи за насади на големи површини или за овошка во дворот. Од неодамна на македонскиот пазар се нудат првокласни грчки садници кои се со проверен и докажан квалитет преку триесет и петгодишната  традиција на производителот –  „BRAND FYTO“. Компанијата последниве  години е лидер во производство на саден…

Повеќе...

„Биоаграр-Ресен“: Првокласни грчки садници од орев, јаболка, лешник, праски, цреши, калинки…

„Биоаграр-Ресен“: Првокласни грчки садници од орев, јаболка, лешник, праски, цреши, калинки…

Време е за подигање на нови овошни насади. Од квалитот на садникот зависи висината и квалитетот на родот. Затоа внимателно со набавката на садниците, без разлика дали се работи за насади на големи површини или за овошка во дворот. Од неодамна на македонскиот пазар се нудат првокласни грчки садници кои се со проверен и докажан квалитет преку триесет и петгодишната  традиција на производителот –  „BRAND FYTO“. Компанијата последниве  години е лидер во производство на саден…

Повеќе...

Флора Фреш нов бренд на македонското поднебје

Флора Фреш нов бренд на македонското поднебје

  Јаболка, круши и цреши е асортиманот што се произведува  во фирмата Флора Фреш. Станува збор за нов бренд на производи кои што допрва ќе се најдат на македонскиот пазар. Фирмата Флора Фреш е  грчка фирма, формирана од таткото и син Тахмаѕидис. Лоцирана е во атарот на с. Цапари,  општина Битола. Релативно нова фирма која со оваа дејност се занимава веќе пет години. Почетоците на на бизнисот на Тахмаѕидис  на овие простори се поврзани со…

Повеќе...

Менде Ивановски од с. Волкодери, ужива во бербата на јаболка

Менде Ивановски од с. Волкодери, ужива во бербата на јаболка

Менде Ивановски, од с. Волкодери, Ресенско, ни испрати фотографии од бербата на јаболка која е во тек кај него. Уживајте во прекрасните фотографии и во убавината на зрелите јаболка и чистата природа.  

Повеќе...

Ќе се берат јаболките и ќе се слуша „Црвена јабука“: Почнува манифестацијата во Ресен

Ќе се берат јаболките и ќе се слуша „Црвена јабука“: Почнува манифестацијата во Ресен

Традиционалната манифестација „Преспански јаболкобер“ ќе се одржи од 25 до 28 септември во Ресен, а со симболично откинување на првото јаболко на Крстовден официјално ќе почне и бербата на преспанското јаболко. Манифестацијата ќе почне со вечер посветена на ресенчани насловена „Тринаесет песни за тринаесет Величествени“, а следниот ден во Домот на културата „Драги Тозија“ ќе биде отворена изложба со дела од ликовната работилница „Преспански ликовни мотиви“. На градскиот плоштад „Цар Самоил“ настап ќе имаат културно-уметнички…

Повеќе...

ШАНСА ЗА РАБОТА: Им фалат 10.000 берачи на јаболка

ШАНСА ЗА РАБОТА: Им фалат 10.000 берачи на јаболка

Оваа сезона овоштарите во Хрватска ќе имаат богат род, се очекуваат од 100.000 до 120.000 тони јаболка, за што ќе бидат потребни 10.000 берачи. Заедницата на овоштари веќе ја алармираше Владата и Министерството за земјоделство дека им треба работна сила која ќе мора да биде увезена. Овоштарите се жалат дека превозот им е на товар, затоа што до површините со овошје немаат транспорт. Тие имаат и забелешки за даноците кои им се налагаат да ги…

Повеќе...

И во Македонија се бараат сезонски работници: Дневница по 1.000 денари за берење на јаболка, грозје, аронија…

И во Македонија се бараат сезонски работници: Дневница по 1.000 денари за берење на јаболка, грозје, аронија…

Во земјава се бараат сезонски работници за берба на јаболка, грозје, аронија и друго овошје, во Ресен, Преспа, Берово, Кавадарци, а дневно може да се заработат по 700, 800 до 1000 денари, пишува Фактор. Во ресенско – преспанскиот крај ќе бидат потребни над 1000 берачи на јаболка оваа есен, иако на три локации паѓаше град кој направи штети и уништи дел од родот. „Во Преспа бербата почнува на 27 септември. Се бере до 1 ноември, четири…

Повеќе...

Одгледување јаболка во шпалир – квалитетот пред квантитетот

Одгледување јаболка во шпалир  – квалитетот пред квантитетот

Јаболката во шпалир немаат потреба од есенско наводнување, ниту пак премногу ѓубриво, даваат принос од 50 до 80 тони по хектар, а намалени се и трошоците за резидба и берба, затоа што работите се извршуваат „од земја“. Се почесто сериозните производители на јаболка се одлучуваат за современ пристап во одгледувањето на овошјата во густо или таканаречено шпалир садење. Ваквото садење, најмногу се применува за крушите и јаболката, поради намалениот раст на стеблото со соодветен обем…

Повеќе...

Прскањето на јаболката во Преспа намалено за третина

Прскањето на јаболката во Преспа намалено за третина

Седум агрометеоролошки станици на различни локации во Преспа покажуваат дали и кога има потреба од прскање пестициди кај овошките, со цел намалување на прекумерната употреба од хемиски препарати. Земјоделците, како што информира претседателот на Здружението на овоштари во Преспа Љубе Пампулевски, преку смс порака или на страницата на Здружението на социјалната мрежа фејсбук добиваат известување кога и со какви препарати треба да ги прскаат насадите и да се запази концентрацијата при третирњето за да спречат…

Повеќе...

Јаболката се поскапени поради пролетните мразеви

Јаболката се поскапени поради пролетните мразеви

Карактеристично за минатиот месец е зголемената цена на јаболкото, споредено со истиот период лани, како на зелените пазари така и на пазарите на големо. Цените ги качија раните пролетни мразеви кои го зафатија Ресенско – Преспанскиот регион. Златниот Делишес поскапел најмногу и чинеше 46 денари за килограм, односно за 80 отсто повеќе. Поскапи беа и кивито, портокалот и калинката, а лешникот, лимонот и цитронот беа поевтини. Од зеленчукот по пониски цени се продавале карфиолот за…

Повеќе...

“Македонскиот земјоделец со род од 100 тона јаболка по хектар” – интервју со Г-дин Аднан Феим од с.Лавци ,intervju Преспа

“Македонскиот земјоделец со род од 100 тона јаболка по хектар”  – интервју со Г-дин Аднан Феим од с.Лавци ,intervju Преспа

Драги наши, после објавениот текст на Зелена берза во кој Проф. Д-р Франци Штампар од Биотехнички факултет во Љубљана постави прашалник над главите на многу овоштари со тврдењето дека е можно да се произведуваат 100 тони јаболка по хектар се разви под истиот бурна дискусија. Од истата дознавме за нашиот овоштар од Преспа, на кој нашите фанови јавно му честитаа и ја фалеа неговата успешност. За Аднан Феам и неговиот род од над 100 тони…

Повеќе...
1 2 3