fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаСоветиТоп вести

ТЕЦ Осломеј ќе почне со работа како што е предвидено

Tреба да се креираат одредени резерви за блокот да почне, истакна вицепремиерот за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи.

Набавката на јаглен за ТЕЦ Осломеј, според последните информации што ги добив, е во тек, затоа што има избрано понудувач, компанијата веќе има започнато со испорака на количини на јаглен. Таму треба да се креираат одредени резерви за блокот да почне, истакна вицепремиерот за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи.

– Мислам дека ТЕЦ Осломеј ќе почне како што е предвидено. Ни се случи една мала хаварија со трансформаторот за блок 3 во РЕК Битола и започнувањето на блок 3 ќе биде малку одложено за подоцна во декември. Но, и таму сметам дека до крајот на оваа или почетокот на следната седмица ќе биде завршена подтендерската постапка за набавка на јаглен. Има заинтересирани кои што треба да осигурат и даваат гаранција дека ќе има јаглен, рече тој.

Евентуалните испади кои што ни се случуваат во блоковите, според Битиќи, се случуваат, како последица на застаеноста на капацитетите и недоволно инвестирање во минатите 10, 15 и 20 години во нивна модернизација.

– За жал, се случуваат, но се кратки испади и се враќаат во мрежата и дури некогаш тактички се прави за да не се направи поголема хаварија. Со ваков мирко-менаџмент имаме контрола на производството на електричната енергија. Се надевам дека ќе продолжиме со ставањето во функција на ТЕЦ Неготино за што деновиве ќе биде објавен договорот. Од 1 декември ТЕЦ Неготино и ТЕЦ Осломеј ќе почнат со работа и мислам дека ќе се подобри целокупната производна состојба во нашата земја, потенцира вицепремиерот Битиќи.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close