fbpx
Вести

Тутунопроизводителите не пројавуваат интерес за зголемување на засадените површини

tutun

Струмичките тутунари не пројавуваат желба за окрупнување на земјоделските површини и зголемување на производството, иако тутунот претставува една од културите со најстабилен пласаман, со оглед дека се продава по однапред направен договор меѓу производителот и купувачот. Од здружението „Јака“ велат дека тутунопроизводителите во овој регион во просек засадуваат п ополовина хектар што е трипати помалку од површината што се засадува во Западна Македонија.

Андонов аплеира да не се брза со склучување на договорите бидејќи интересот за тутунот расте а во струмичко следната реколта ќе откупуваат и две нови компании. Едната по подолг период се враќа на тутунскиот пазар а другата е целосно нова.

Во годинешниот откуп се откупени 23.100 тони тутун со просечна цена од 217 денари за килограм, а субвенциите се очекува да бидат исплатени во месец април. Вредноста на откупениот тутун оваа година е над 80 милиони евра, со субвенции од околу 28 милиони евра, тоа се над 108 милиони евра кои се доход на тутунопроизводителите.


 

телма

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close