fbpx
ВестиВино

Виното со пониски цени на странскиот пазар

Извозот на вино годинава се очекува да биде малку над просекот, но и без посериозни проблеми. Првичните нарачки веќе покажуваат минимално зголемени извезени количества на вино во шишиња во споредба со лани, додека продаденото наливно вино до август е дури за 54 проценти повеќе од ланскиот остварениот пласман до овој месец.

vinoto so poniski ceni na stranskiot pazar

 

Лошо кај пласманот за годинава е тоа што цената на извезеното македонско виното е намалена. Не поради послабиот квалитет, туку, како што велат од винските визби, резултатот на глобалниот тренд на светскиот пазар каде што цените се повеќе паѓаат надолу.

Во 2015-та година, вкупниот извоз на вино достигна 600.000 хектолитри со вредност од скоро 40 милиони евра.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close