fbpx
Вести

Зошто урбаното земјоделство ја менува иднината на земјоделството

Планетата создава повеќе храна од било кога, а сепак милиони луѓе продолжуваат да гладуваат во целиот свет. Луѓето се гладни насекаде – во земјата, во предградијата, пишува gradina.mk.

Новите технологии ја менуваат равенката, дозволувајќи им на луѓето да растат храна на места каде претходно беше тешко или невозможно, а во количини слични на традиционалните фарми.

Урбаните фарми можат да бидат толку едноставни како традиционалните мали градини на отворено во заедницата, или сложени како вертикални фарми во внатрешноста каде што земјоделците размислуваат за растечки простор во тридимензионални услови. Овие комплексни, футуристички фарми можат да се конфигурираат на повеќе начини, но повеќето од нив содржат редови на рамки наредени со растенија вкоренети во почвата, со вода збогатена со хранливи материи или едноставно со воздух. Секое ниво е опремено со УВ-осветлување за да ги имитира ефектите на сонцето. За разлика од непредвидливите временски услови на одгледување на отворено, растењето во затворен простор им овозможува на земјоделците да ги прилагодат условите за да го максимизираат растот, пишува Weforum.

Со соодветна технологија, земјоделството може да оди насекаде. Тоа е она што го покажува новиот тренд на урбанo земјоделство – овие фарми одат надвор од едноставните заеднички градинарски градини за да им обезбедат храна на потрошувачите во околните области. Сите вертикални фармери треба да имаат простор и пристап до електрична енергија, нема потреба од посебни капацитети. Земјоделците можат да купат сè што им треба за да започнат и да ги одржуваат своите фарми онлајн лесно, како што се купувањето на Амазон.

Урбаните фарми можат да растат повеќе од само овошје и зеленчук. „Urban Organics“ расте три сорти на кале, две сорти швајцарски шеќер, италијански магдонос, но ја користи истата вода за да се подигне арктичкиот и атлантскиот лосос – систем со затворен циклус кој често се нарекува аквапоникс. Рибиниот отпад се користи за растенијата, кои ја чистат и филтрираат водата пред да се врати во садовите, а вишокот капе во фиштах.

Urban Organics ја отвори својата прва фарма во поранешниот комплекс за пиварница во 2014 година. Во годините откако е донесена храна каде што е најпотребна: на луѓето во пустините. Во 2014 година, Гардијан ја именуваше компанијата една од десетте најиновативни проекти за урбано земјоделство во светот.


 

бизнисвести

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close