Започна порибувањето на води кои немаат концесионер

 Започна порибувањето на води кои немаат концесионер

  Со порибување на акумулацијата Глобочица Министерство за земјоделство шумарство и водостопнаство започна со порибување на води кои во моментов немаат концесионер.   Акумулацијата Глобочица се пориби со 40 килограми или 8 000 единки подмладок од речна пастрмка и со 1.700 единки крап ќе биде порибена Акумулацијата “Глобочица“. Исто така,  ќе се изврши порибување и  на риболовниот ревир „Црн Дрим 2“ со 20 килограми речна пастрмка. Целта е порибување на водите со автохтони видови на…

Повеќе...

Според податоците од Продуктната берза во Нови Сад: Цената на пченицата изнесувала 18,5 динари, а со пченката не се тргувало

Според податоците од Продуктната берза во Нови Сад: Цената на пченицата изнесувала 18,5 динари, а со пченката не се тргувало

Поради актуелните случувања на пазарите во светот, пченицата и понатаму е во фокусот на тргувањето, а нејзината цена, сеуште е висока. Вкупниот промет на Продуктната берза за оваа недела изнесувал 1175 тони стоки (-28,57%), со финансиска вредност од 29 812 750,00 динари (-4,76%). Поради актуелните случувања на светските пазари, пченицата и понатаму е во фокусот на тргувањето. Така, на домашниот пазар во Нови Сад, продолжува да бележи нагорен тренд. Лебното зрно, се тргуваше од 18,50…

Повеќе...

Со членството во НАТО, Албанското земјоделство доживува експанзија

Со членството во НАТО, Албанското земјоделство доживува експанзија

Република Албанија стана членка на НАТО во 2009 година. Тоа за странските и домашните инвеститори значи стабилност и сигурност на нивните инвестиции. Агробизнисмените велат, таа година се поклопува со почетокот на развојот на домашното земјоделско производство. – Нашата компанија „ДРИЗА“, го зголеми бизнисот за 30% со влезот на Албанија во НАТО. Стабилноста која ја нуди ова членство значеше сигурност за нас бизнисмените. Ваквиот процес ја очекува и Македонија. Мојата компанија ќе инвестира 20 милиони евра…

Повеќе...

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Од два до осум денари за килограм, толку според земјоделците е годинашната откупна цена на модрите сливи за разлика од лани кога беше 20 денари. Овоштарите од Радовиш бараат дел од сливите да одат за откуп, а дел за индустриска преработка, додека производителите од Пијанец за денеска во 10 часот најавија мирен протест пред општинската зграда на Делчево, пренесе МИА. Како што се наведува протестот го поддржува и здружението на фармери, сточари, лозари, тутунопроизводители и пчелари „Земјоделци –…

Повеќе...

Индексот на цените во земјоделството во јули кај инпутот е зголемен за 9.0 %, а кај аутпутот е зголемен за 4.6 %.

Индексот на цените во земјоделството во јули кај инпутот е зголемен за 9.0 %, а кај аутпутот е зголемен за 4.6 %.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јули 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 9.0 %, а кај аутпутот е зголемен за 4.6 %. Во јули 2018 година, во споредба со јули 2017 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 109.6, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството)…

Повеќе...

Земјоделието подразбира умешно менаџирање и добра организација, вели Ерџан Али земјоделец од Кравари

Земјоделието подразбира умешно менаџирање и добра организација, вели Ерџан Али земјоделец од Кравари

Без умешно менаџирање и добра организација, нема успешно земјоделство, порачува Ерџан Али (39), индивидуален земјоделец од битолско село Кравари член на земјоделското здружение „Зелена берза“. Али потекнува од земјоделско-сточарско семејство и пред 8 години кога го наследил имотот од својот дедо почнал и самиот да ја обработува земјата и тоа да биде начин за негова егзистенција. На повеќе од 12 хектари земја, од кои половината се во негова сопственост одгледува пченка, тутун и грав. Иако…

Повеќе...

Развој на рурален туризам во руралната општина Могила со поддршка од Агенцијата за туризам

Развој на рурален туризам во руралната општина Могила со поддршка од Агенцијата за туризам

Детектирање на можностите и потребата од развој на руралниот туризам во општина Могила беше тема на дискусија на работниот состанок на директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) на Република Македонија, Љупчо Јаневски, инициран од градоначалникот на општината, Јасмина Гулевска. „Можности и услови за развој на туризмот во општина Могила има, но потребна е стратегија за развој и одржливост на руралниот туризам. Општината има потреба од соработка со повисоки инстанци и институции…

Повеќе...

Денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски

Денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски

Од денес стапува во сила руската забрана за увоз на праски. Причината за ваквата одлука  на Русија е поради наводно постоење на габи во пратките. Станува збор за времена забрана што ја објави Руската федерална служба за ветеринарна и фитосанитарна контрола на својата интернет страница, но македонските власти за нејзиното воведување не добија официјално известување. Причина за тоа, според министерот за земјоделство Љупчо Николовски, е отежнатата комуникација меѓу двете земји поради новата владина структура во Русија. Тој вели дека не…

Повеќе...

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Владата на вчерашната седница донесе одлука за воведување на нова мерка за стабилизирање и решавање на проблемот со откупот на сливи. Конкретно, сите правни лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи, кои извршиле откуп на сливи од реколтата 2018 година од домашно производство, ќе добијат субвенција од 2 денари по килограм за откупени сливи. Одлука стапува на сила со објавување во…

Повеќе...

По завршување на административната контрола ќе се пристапи кон исплата на субвенции за нови насади

По завршување на административната контрола ќе се пристапи кон исплата на субвенции за нови насади

Иако законскиот рок за исплата на субвенции,   до крајот на месец јуни , е пробиен, земјоделците реагираат дека субвенции за нови насади не им се исплатени. Надлежните уверуваат дека по звршувањето на контролата на терен ќе се пристапи кон исплата на субвенциите. Големиот број на апликации се причината  за доцнењето со исплатата велат од АФПЗРР. „Кога ќе се изврши исплата на субвенции за одржување  на овошни култури, конкретно за орев за 2017 година? Уште ги…

Повеќе...

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Најголем придонес за македонското земјоделство дава струмичкиот крај, а тоа може да се види и низ бројките на Државниот завод за статистика. Според податоците, во 2015 година, во креирањето на бруто-додадената  вредност во земјоделството во земјава, најголемо учество имал Југоисточниот регион со 31 отсто, потоа Пелагонискиот со 19, 4 проценти, додека најмало учество имал Североисточниот регион со 3,8 проценти. Во создавањето на вредноста на растителното производство во државата, најголемо учество има  Југоисточниот регион со над 37…

Повеќе...

Овошјето од Србија поминува шест контроли кога влегува на рускиот пазар

Овошјето од Србија поминува шест контроли кога влегува на рускиот пазар

Министерот за земјоделство, Бранислав Недимовиќ, изјави денеска дека е во постојан контакт со руските колеги поради појавата на габи на еден контингент праски и нектарини од Србија, дека е воведен привремен мониторинг на тоа овошје и дека очекува извозот да продолжи по завршувањето на сите анализи. Тој за ТВ „Пинк“ изјави дека таквите работи се случуваат, особено кога е дождливо и ако транспортот трае подолго. Министерот потсети дека извозот на праски е при крај, дека…

Повеќе...

Производителите на слива излегоа на протест: Владата во најкусо време да најде решение, ова не се издржува, ќе капитулираме

Производителите на слива излегоа на протест: Владата во најкусо време да најде решение, ова не се издржува, ќе капитулираме

Производителите на сливи денес протестираа пред општинската зграда во Делчево барајќи надлежните институции да го решат проблемот со откупот на свежата слива, но и со индустриската. Велат доколку владата и ресорното министерство не најдат во најкусо време соодветно решение, овоштарите ќе капитулираат финансиски. Сепак посочуваат дека нема да се предадат и ги оставаат отворени сите опции за евентуална радикализација на протестите. -Ова е последен апел до владата да преземат мерки, не само со овие стимулативни…

Повеќе...

Тутунарите бараат подобар начин на осигурување на земјоделските производи

Тутунарите бараат подобар начин на осигурување на земјоделските производи

Тутунарите од прилепско бараат воведување на нов начин на осигурување на родот, а не како досега преку осигурителни компании, кои според земјоделците годинава воопшто и не сакале да ги осигураат посевите со тутун, а во изминатиот период пак доколку дојдело до невреме нереално се вршеле проценки и биле исплаќани помалку средства од реалните. Тутунарите бараат осигурување на тутунот со самото склучување на договор за откуп. „Бараме со самото склучување на догорот за откуп на тутун…

Повеќе...

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Откупните цени на примарните земјоделски призводи се резултат на различни фактори. Во “уредени”пазарни односи, откупот претставува најважен продолжен канал, а со помало значење се продажбата на “зелените пазари”, продажба од врата на врата и други облици, бидејќи кај откупот производите се откупуваат од овластени (од државата) откупни субјекти. Претпоставуваме дека во Македонија, откупот на примарните земјоделски производи се базира на здрави пазарни основи. Поради тоа, сакавме да направиме неколкугодишна компарација во движењето на откупните цени…

Повеќе...

МЗШВ воведува нова субвенција поради проблемот со откупот на сливите

МЗШВ воведува нова субвенција поради проблемот со откупот на сливите

МЗШВ соопшти дека го решава проблемот со откупот на сливи на начин што во постапка се измени од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2018 година, односно се додава нова мерка „директни плаќања за откупени сливи од род 2018 од домашно производство“. Овие измени ќе бидат на дневен ред на утрешната седница на Владата. Конкретно со измените, сите правни лица откупувачи на сливи, регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за…

Повеќе...

Континуирана едукација за намалување на несреќите и повредите во земјоделското производство

Континуирана едукација за намалување на несреќите и повредите во земјоделското производство

  Со доследно применување на препораки  за безбедна  употреба на тракторите и други земјоделски машини ќе се намалат повредите и несреќите во земјоделското производство. Истражувањата покажуваат дека најчести  се  несреќи со трактори кои за последици имаат тешки телесни повреди или повреди со смртоносни последици со превртување на трактор, прегазување или пад од трактор или приколка. Токму затоа потребна е превенција и континуирана едукација на земјоделците со цел да се намали бројот на несреќите и повредените…

Повеќе...

56 Meѓународен саем за земјоделство и храна во Горна Радгона Словенија

56 Meѓународен саем за земјоделство и храна во Горна Радгона Словенија

  Од 25 – 30 август во Горна Радгона  Словенија, ќе се одржи 56 Меѓународен саем за земјоделство и храна. Саемот се смета за еден од  најголемите и најважните  саеми од ваков вид во регионот. Саемот АГРА 2018   година се очекува да б иде посетен од високи европски претсавници, министрти за земјоделство, бизнис претсатвници од сите континенти, истакнати бизнисмени професионалци, земјоделци, преработувачи  и потрошувачи. Гледано низ бројки  се очекува на простор од 71 300 м…

Повеќе...

АХВ потврди, спорните соини шницли и оризот имаат ГМО, ќе бидат уништени!

АХВ потврди, спорните соини шницли и оризот имаат ГМО, ќе бидат уништени!

  „Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги доби резултатите од суперанализите на соините трошки и соините шницли, кои, на барање на операторот со храна се вршеа во референтна лабораторија во Европската унија. Истите, како што беше констатирано и со првичната лабораториска анализа, потврдија присуство на ГМО. Увезената соја е по потекло од компанијата „Сојапротеин” од Бечеј, Република Србија“ информираа предмалку од АХВ. Од Агенцијата соопштуваат дека „Во Македонија, производите соини шницли увезени се од…

Повеќе...

НАМАЛЕНО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ШУМСКИ ПРОИЗВОДИ ВО ДРЖАВНИТЕ ШУМИ

НАМАЛЕНО ПРОИЗВОДСТВОТО НА ШУМСКИ ПРОИЗВОДИ ВО ДРЖАВНИТЕ ШУМИ

Вкупното производство на шумски производи во државните шуми во второто тримесечје од годинава е намалено за 0,1 отсто во споредба со истиот период лани. Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемување на шумското производство е забележано кај трупците од иглолисни и листопадни видови, рудничкото дрво од иглолисни видови, другото обло дрво од иглолисни и листопадни видови, просторното дрво од иглолисни и листопадни видови и кај огревното дрво од иглолисни видови. Намалување на шумското производство е забележано…

Повеќе...

ДЗС: Намалување на шумските производи

ДЗС: Намалување на шумските производи

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното производство на шумски производи во државните шуми во второто тримесечје од 2018 година, во однос на второто тримесечје од 2017 година, е намалено за 0.1%. Зголемување на шумското производство е забележано кај трупците од иглолисни и листопадни видови, рудничкото дрво од иглолисни видови, другото обло дрво од иглолисни и листопадни видови, просторното дрво од иглолисни и листопадни видови и кај огревното дрво од иглолисни видови. Намалување на шумското производство е…

Повеќе...
1 2 3 164