вестиМакедонијаТоп вести

Индекси на цените во земјоделството, декември 2019 година

(Oвој напис е објавен на: јануари 19, 2020)

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во декември 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 3.4 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1.8 %.

Во декември 2019 година, во споредба со декември 2018 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 103.7, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 99.6.

Во делот аутпут, во декември 2019 година, во споредба со декември 2018 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 101.9, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 101.4.

Слични написи

Back to top button
Close