вестиТоп вести

150 години од создавањето на имитацијата на путерот – маргаринот

150 години од создавањето на имитацијата на путерот – маргаринот

 

Маргаринот претставува имитација на путер кој се користи за арома, печење и готвење. Хиполит Меге-Муриес го создал во Франција во 1869 година, кога реагирал на предизвикот на царот Наполеон III за да создаде замена за путер од говедско месо за вооружените сили и пониските класи.

Со оглед на тоа што путерот е направен од путер од млеко, модерниот маргарин е направен главно од рафинирано растително масло и вода, а може да содржи и млеко. Во некои места во САД, колоквијално се нарекува “олео”, кратко за олеомаргарин.

Маргарин, како путер, се состои од вода-во-масна емулзија, со ситни капки вода распределена рамномерно низ масна фаза во стабилна кристална форма. Во некои јурисдикции, маргаринот мора да има минимална содржина на маснотии од 80% за да биде етикетирана како таква, иста како путер. Колоквијално во САД, терминот маргарин се користи за опишување на “не-млечни шишиња” со различна содржина на маснотии.

Извор: бизнис вести

 

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close