fbpx
Вести

Нема доволно производство на добиточна храна

Македонија е една од ретките земји во регионот која има услови за производство на луцерка со 5 до 7 реколти во текот на една година.

nema dovolno proizvodstvo na dobitochna hrana

 

Освен како добиточна храна, како што велат земјоделците, луцерката го облагородува составот на почвата, па нивите потоа без дополнителни вложувања и вештачки ѓубрива се подготвени и за одгледување на насади со други култури и се влијае на намалувањето на болестите.

Во новонастанатите услови единствено за луцерката е проблем приспособувањето кон климатските промени бидејќи не поднесува високи температури и долги сушни периоди.

Фуражните растенија за добиточна храна се одгледуваат само на осум проценти од вкупната обработлива земјоделска површина во Македонија.

Луцерката е застапена на 18.000 хектари со производство на 125.000 тони годишно.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close